Hlavní obsah

Portál veřejné správy vstupuje do ostrého provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti zahájení veletrhu Invex ministerstvo informatiky přešlo do ostrého provozu Portálu veřejné správy, který by se měl stát nejdůležitějším zdrojem informací na internetu jak pro občany, tak i podnikatelské subjekty.

Foto: SK Plhov Náchod

Náchod doma prohrál oba zápasy.

Článek

Portál veřejné správy se veřejnosti poprvé představil na adrese portal.gov.cz loni v říjnu v rámci zkušebního provozu, který probíhal jeden rok. Za tu dobu stránky zaznamenaly přibližně 1,2 miliónu návštěv.

Obsah portálu lze rozdělit na dvě částí, a to informační a transakční. V rámci informační části návštěvníci získají informace o veřejné správě, životních situacích a zákonech. Transakční část naopak sestává z aplikace Elektronická podání, která v budoucnu umožní vyřizovat nejrůznější agendy přes internet. Na stránce zatím jsou odkazy na řadu užitečných formulářů v elektronické podobě.

Co na portálu najdete?

Portál obsahuje především přehledný adresář s kontakty na orgány státní správy a samosprávy. Kromě fulltextového vyhledávání umožňuje vyhledávání úřadu podle regionů a podle typu úřadů.

V sekci Zákony zase občané najdou platné předpisy ze Sbírky zákonů v aktuálním znění včetně směrnic a předpisů EU. Pozornost si zaslouží i sekce Nové předpisy, která obsahuje nově schválené zákony a vyhlášky.

Stránky portálu by měly napomoci i při řešení různých životních situací, pro které byla zřízena stejnojmenná sekce. Zde se dozvíte např. jak a kde si vyřídit občanský průkaz a co je nutné si s sebou vzít. V této sekci najdou cenné rady i podnikatelé, kteří se zde např. dozví, jak si založit živnost.

Prostřednictvím portálu mohou uživatelé také hledat podnikatelské subjekty v Obchodní věstníku nebo nahlížet do katastru nemovitostí.

Anketa

Využíváte již tento portál?
Ano
64,7 %
Ne
35,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 119 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám