Hlavní obsah

Pokuta 80 milionů Kč za kartel IT firem platí, potvrdil předseda ÚOHS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sedm firem zabývajících se informačními technologiemi musí zaplatit pokutu v součtu téměř 80 milionů korun za to, že vytvořily kartel a nezákonně se podílely na tvorbě zadání zakázky Olomouckého kraje na rozvoj elektronických služeb, uvedl v tiskové zprávě předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna. Již podruhé zamítl rozklad firem proti prvostupňovému rozhodnutí, pokuta je nyní pravomocná. Kraj zakázku zadával před deseti lety.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde nejčastěji o peníze.

Článek

Mlsna už rozklad jednou zamítl loni v srpnu, ale vrátil případ k řešení první instanci, aby se znovu a podrobněji zabývala odůvodněním uložených pokut. Opakované prvostupňové rozhodnutí bylo vydáno letos v lednu a rozklad proti němu podalo šest ze sedmi potrestaných firem. Jedná se o firmy ICZ, MERIT GROUP, Asseco Central Europe, AUTOCONT, TESCO SW, FPO a A-Scan.

Facebook, Apple či Alphabet. USA podezírá technologické giganty z nekalé soutěže

Internet a PC

„Společnosti porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže tím, že si prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací rozdělily plnění veřejné zakázky. Členové kartelu se také nezákonným způsobem podíleli na tvorbě zadání zakázky. Cílem zakázané dohody bylo ovlivnit výsledek zadávacího řízení tak, aby nabídka, na jejímž plnění se budou všichni účastníci řízení podílet, byla vítězná," uvedl Mlsna.

Svůj plán následně uskutečnili tím způsobem, že 30. dubna 2012 byly podány dvě sladěné nabídky, a to výhodnější nabídka společnosti AutoCont CZ (předchůdce firmy AUTOCONT), ve které byli ostatní účastníci řízení jako subdodavatelé, a krycí nabídka společnosti ICZ.

Údajný kartel operátorů se řeší už 15 let. Soud znovu zrušil miliónové pokuty

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám