Hlavní obsah

Pokuta 28,6 miliardy. Čína si došlápla na Didi kvůli bezpečnosti dat

Šanghaj

Provozovatel alternativní taxislužby Didi Global dostal od čínského úřadu pro kybernetickou bezpečnost (CAC) pokutu 8,03 miliardy jüanů (28,6 miliardy Kč). Pokuta ukončila vyšetřování, které firmu donutilo stáhnout akcie z newyorské burzy a které zanechalo stín na čínském technologickém sektoru, uvedla agentura Reuters.

Foto: Florence Lo, Reuters

Aplikace alternativní taxislužby Didi Global

Článek

Vyšetřování zjistilo, že Didi od června 2015 sedm let nezákonně shromažďovala miliony informací o uživatelích a zpracovávala data způsobem, který vážně ovlivnil národní bezpečnost.

Pokuty od úřadu dostali také zakladatel a generální ředitel Čcheng Wej a prezident Jean Liu, každý z nich zaplatí jeden milionů jüanů. Pokuta pro oba nejvyšší představitele od CAC není obvyklým postupem úřadu. Ten dodal, že porušení zákonů a předpisů firmou Didi je závažné, a proto je potřeba ho přísně potrestat.

Firma Didi uvedla, že rozhodnutí CAC přijímá a že uskuteční vlastní důkladný přezkum a zajistí nápravu.

Čína vyměřila technologickým firmám milionové pokuty

Internet a PC

Didi se dostala do sporu s CAC, když pokračovala v plánované primární veřejné nabídce akcií (IPO) ve Spojených státech, přestože regulátor firmu vyzval, aby nabídku pozastavila, než uskuteční kontrolu kybernetické bezpečnosti jejích datových postupů, řekl zdroj agentuře Reuters. CAC oznámil vyšetřování krátce poté, co firma vstoupila 30. června 2021 na burzu. Obchodům s aplikacemi úřad nařídil, aby odstranily 25 mobilních aplikací provozovaných Didi a donutil firmu zastavit registraci nových uživatelů s odkazem na národní bezpečnost a veřejný zájem.

V prosinci Didi oznámila, že stáhne své akcie z burzy v New Yorku. Minulý měsíc tento plán schválili akcionáři. Akcie Didi při vstupu na burzu prudce vzrostly a tržní kapitalizace firmy činila až 80 miliard USD (1,9 bilionu Kč). To byl největší vstup čínské firmy na burzu v USA od roku 2014. V době stažení z burzy však akcie Didi postupně ztratily více než 80 procent hodnoty.

Regulátor dnes neoznámil, zda umožní návrat aplikací firmy do obchodů s aplikacemi a zda umožní registraci nových uživatelů. Firma Didi na žádost o vyjádření k aplikacím zatím nereagovala.

Omezení zasáhla firmu Didi velmi citelně. Oslabila její dominantní postavení a umožnila konkurenčním službám pro přepravu osob provozovaným automobilkami Geely a SAIC Motor zvýšit podíl na trhu.

Reklama

Související články

Uber v Číně koupí jeho konkurent Didi

Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing koupí čínskou součást svého amerického rivala Uber. Uvedla to v pondělí čínská firma. Cenová válka...

Výběr článků

Načítám