Hlavní obsah

Podíl Číny na globální těžbě bitcoinů klesl, roste podíl Kazachstánu

– Londýn

Podíl Číny na globální těžbě bitcoinů v letošním roce klesá. Naopak se zvyšuje podíl Kazachstánu, který se stal už třetím největším těžařem na světě. Vyplývá to z průzkumu Cambridgeské univerzity, o kterém ve čtvrtek informoval zpravodajský server CNBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čína se na energii používané k těžbě bitcoinů v dubnu podílela 46 procenty, zatímco v září 2019 to bylo 75,5 procenta. Podíl Číny klesl na méně než polovinu ještě předtím, než čínské úřady zasáhly proti těžbě kryptoměn.

Kazachstán ve stejném období naopak zaznamenal téměř šestinásobný růst podílu na těžbě bitcoinů, a sice na 8,2 procenta z 1,4 procenta. Na druhém místě jsou Spojené státy, jejichž podíl se zvýšil na 16,8 procenta z 4,1 procenta.

Těžba v kontextu kryptoměn je v podstatě vypouštění jednotlivých mincí virtuálních měn do oběhu. Těžbu provádějí počítače, které jsou obvykle vytvořeny speciálně pro tento účel a které musejí vyřešit složité matematické výpočty kvůli ověření měny a jejímu zařazení do oběhu. Odměnou za to tito takzvaní těžaři získají určité množství mincí. Počítače využívané k těžbě bitcoinů potřebují obrovské množství energie.

Evropská centrální banka učinila první krok ke spuštění digitálního eura

Internet a PC

Růst ceny bitcoinu v posledních letech přilákal více lidí k těžbě této kryptoměny. To vedlo ke vzniku celého odvětví zaměřeného na výrobu a vývoj vybavení pro těžbu kryptoměn. Čím více lidí ale těží bitcoiny, tím více energie se spotřebuje. To vyvolalo také obavy z možného dopadu bitcoinu na životní prostředí, zejména když se většina těžby soustředila do Číny, která je vysoce závislá na elektřině z uhlí.

Zpráva ukazuje, že část těžařů bitcoinů se přesunula z Číny do sousedního Kazachstánu, bývalé sovětské republiky, a to ještě před červnovými vládními zásahy, které těžbu v Číně omezují. Kapacita výroby elektřiny v Kazachstánu činí podle agentury Bloomberg 22 gigawattů, většina pochází z uhelných a plynových elektráren.

Výzkumník z Cambridgeské univerzity Michel Rauchs vytvořil v roce 2019 index, který ukazuje, kolik energie spotřebuje bitcoin. Akademik uvedl, že pracuje na novém modelu, který ukazuje dopad těžby bitcoinů na životní prostředí. Právě negativní dopad na životní prostředí udělal z bitcoinu kontroverzní aktivum v době, kdy se sociální a environmentální odpovědnost dostala do zájmu investorů. V květnu ředitel automobilky Tesla Elon Musk uvedl, že firma přestane přijímat platby v bitcoinech, pokud nebude při těžbě použita udržitelnější energie.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin se má změnit. Už letos

Po čtyřech letech se má bitcoin dočkat dalšího velkého upgradu. Na chystaných změnách se dohodli těžaři z celého světa, kteří tak chtějí umožnit nejznámější...

Výběr článků

Načítám