Hlavní obsah

Počítače pod slunečními kolektory? Díky Sharpu možná ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský Sharp zvýší více než desetkrát své kapacity na výrobu tenkovrstvých solárních článků. Ty mají stokrát nižší spotřebu křemíku než běžné články. Podnik do technologie investuje 22 miliard jenů (3,6 miliardy Kč). Přiměla ho k tomu rostoucí poptávka po ekologické energii a nedostatek křemíku.

Článek

Vedle výrazně nižší spotřeby křemíku proti běžným fotoelektrickým článkům má technologie tenkých vrstev také výhodu rychlejší výroby a nižších nákladů. Sharp je největší světový producent panelů, které vyrábějí elektřinu ze slunečního světla.

Kapacitu pro výrobu článků s tenkovrstvou technologií chce Sharp do října příštího roku zvýšit na 160 megawattů za rok z nynějších 15 MW, a to ve stávajícím závodě na západě Japonska. V roce 2010 pak podnik chce spustit novou továrnu, která by ročně vyráběla tyto články s instalovaným výkonem kolem jednoho tisíce megawattů.

Informace o výrobě tenkovrstvých článků zvýšila hodnotu akcií Sharpu o 3,3 procenta na 1828 jenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám