Hlavní obsah

Operátor Vonage prodává Wi-Fi telefon, přes internet volá zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká telekomunikační firma Vonage uvedla v úterý na trh Wi-Fi telefon, který využívá pro přenos hlasu VoIP (Voice over IP) protokolu. Jeho uživatel si tak v dosahu Wi-Fi signálu, který šíří připojení k internetu, zavolá zdarma.

Článek

Vonage již delší dobu nabízí softwarového klienta pro volání přes protokol VoIP, tedy funkci, kterou například obsahuje populární program Skype [celá zpráva]. Přenosný mobilní telefon F1000, vyráběný společností UTStarcom, je však prvním úzce specializovaným zařízením, jenž pro internetovou telefonii využívá standardní 802.11b Wi-Fi sítě.

Podle sdělení společnosti Vonage vydrží baterie F1000 až pět hodin hovoru, přičemž v pohotovostním režimu funguje telefon od 50 do 100 hodin.

Volání s pomocí F1000, kterou pohání softwarová výbava od Vonage, je zdarma. Samotný telefon prodává firma za 80 dolarů (přibližně 2000 Kč).

Jedním z problémů tohoto Wi-Fi přístroje je skutečnost, že si jeho uživatel zavolá pouze v blízkosti veřejně přístupného hotspotu, který šíří Wi-Fi signál a pomocí něhož je možné se připojit k internetu. Těch ale zatím není mnoho a v Americe, kde se v současnosti toto zařízení prodává, převládají placené přístupové body, jichž nelze s F1000 využívat.

Podle viceprezidenta Vonage Louise Holdera se však bude situace ohledně množství volně přístupných Wi-Fi hotspotů postupně zlepšovat. Například města Philadelphia a San Francisko jsou v dnešní době cíleně pokrývána Wi-Fi signálem [celá zpráva] a Holder doufá, že neskončí jen u těchto oblastí.

Reklama

Související témata:

Související články

VoipBuster: Zavolejte si na pevnou zadarmo

Jedním ze známých programů, který díky VoIP protokolu umožňuje volat z internetu do pevných a mobilních sítí, je placený Skype. Konkurenční VoipBuster nabízí...

Výběr článků

Načítám