Hlavní obsah

On-line hry: World Cyber Games v plném proudu

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď se v americkém Seattlu odehrává svátek soutěžního počítačového hraní - World Cyber Games. Nechybějí ani čeští a slovenští hráči, hraje se o odměny v hodnotě 500 000 dolarů. Největší domácí akcí uplynulého týdne byl turnaj AMD United Games Tournament, na který se rovněž v dnešním článku podíváme.

Článek

World Cyber Games - Češi a Slováci zatím v pozadí

Jak jste si již mohli přečíst v některém z předchozích článků, turnaj World Cyber Games je obdobou olympiády v oblasti počítačových her. Každý rok se soutěžící z celého světa sjedou na vybrané místo (letos Seattle, USA), aby si zahráli o mistrovské tituly a také slušné peníze.

Česko-slovenskou kvalifikaci uspořádal v roce 2007 portál ProGamers, šanci na postup do USA měli soutěžící v 10 hrách, vůbec poprvé mohli své umění poměřit i hráči v konzolových hrách. Kvalifikace už je za námi, ve dnech 4.-7. října se koná finále a právě teď jsou za námi zápasy prvního dne, kdy se bojuje v základních skupinách.

Counter-Strike

Vítězem česko-slovenské kvalifikace je slovenský tým FU.sk, kterému osud příliš nepřál a do skupiny mu přisoudil velmi silné konkurenty. Největšími favority byly týmy z Číny a Německa, právě s těmito dvěma soupeři se FU.sk utkali na úvod. Bohužel rozdíl v herní kvalitě byl jasně patrný a po prohrách 2:28 a 5:25 v ostatních utkáních bojovali již pouze o čest. V ostatních zápase se FU.sk dařilo a nakonec skončili ve své skupině na 4. místě se dvěma výhrami a třemi porážkami.

Project Gotham Racing 3

Ani nejlepší český hráč soutěžící ve hře Project Gotham Racing 3 - Jan "svobyrider" Svoboda - neměl zrovna lehkou skupinu. Zahrál si například s nejlepším hráčem americké soutěže CGS ch0mprem anebo dvěma soutěžícími draftovanými v rámci evropské divize CGS. Jednoho z těchto Evropanů dokázal porazit, ale suverénní ch0mpr a další silný hráč SackL z Rakouska mu vystavili stop. Rovněž on skončil na 4. místě v skupině a dále nepostupuje.

Tony Hawks Project 8

A do třetice všeho nedobrého... Ve hře THP8 je nejlepším hráčem České republiky a Slovenska Martin "Ripcurl" Blažek, v konfrontaci s hráči ze světa ale tahá za kratší konec provazu. Má nicméně velkou výhodu oproti kolegům z reprezentace, neboť v této hře se světového finále účastní pouze 4 hráči (!), a tak i přes 3 porážky v základní skupině postupuje do play-off. Tam ale bude muset zabrat, pokud se chce dostat na některý medailový stupínek.

Máme za sebou první den (nepříliš úspěšný), zbylí soutěžící se zapojí do bojů dnes ve večerních hodinách. Pokud vás zajímají postřehy z cesty a místa konání, přečtěte si Deníček, který sepisuje vedoucí české výpravy Lukáš "Jump" Vobecký. Kompletní výsledky turnaje WCG (tedy nejen českých a slovenských hráčů) najdete v příštím díle On-line her.

AMD United Games Tournament

LAN turnaje v České republice mají dlouhou tradici, ať už jde o první amatérské akce nadšenců (zejména hry Quake) anebo o velmi slušně obsazené turnaje AMD PG Challenge s účastí zahraničních týmů a dotací přesahující 500 000 Kč. V posledních dvou letech jsme se ale podobně výrazné akce nedočkali, přes 200 účastníků měly pouze dva turnaje AMD Lan Nation v Litoměřicích.

Právě na ně navázal o víkendu BYOC (bring your own computer = přines si svůj počítač) LAN turnaj AMD United Games Tournament, který se uskutečnil rovněž v Litoměřicích a na jehož uspořádání se podílel portál United Games. Soutěžilo se v pěti hrách (Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source, Call of Duty 2, Trackmania Nations, Quake 3), akce se zúčastnilo zhruba 210 hráčů, na ty nejlepší čekaly věcné ceny v hodnotě 100 000 Kč.

Counter-Strike 1.6

Nejsilněji obsazeným turnajem byla "jednašestka", přijeli dokonce i hosté ze zahraničí (Slovensko, Maďarsko). Největším favoritem byl slovenský vítěz WCG kvalifikace, tým FU.sk, ale tomuto týmu nebylo přáno. Vavříny pro vítěze si totiž z Litoměřic odvážejí Faberi Bellatores (UG divize), když ve finále přehráli FU.sk v poměru 16:9. Za očekáváním zůstali Maďaři a jejich nejlepší tým obsadil až šesté místo.

1. místo: Faberi Bellatores UG - 5x mobil Nokia 6080

1. místo: Faberi Bellatores UG - 5x mobil Nokia 60802. místo: FU.sk - 5x procesor AMD Athlon 64 X2

3. místo: nEophyte - 5x flash disk 4 GB

Counter-Strike: Source

O poznání méně týmů se zapojilo do turnaje ve hře Counter-Strike: Source, nechyběla známá jména jako nEophyte anebo NecroRaisers. I v tomto turnaji ale "domácí" Faberi Bellatores porazili všechny konkurenty a mohli se těšit na největší podíl z dotace. FaB ve finále přehráli NR, a to 16:13.

1. místo: Faberi Bellatores UG - 5x procesor AMD Athlon 64 X2

1. místo: Faberi Bellatores UG - 5x procesor AMD Athlon 64 X22. místo: NecroRaisers - 5x procesor AMD Athlon 64

3. místo: nEophyte - 5x podložka Steelpad

Call of Duty 2

Posledním z trojice týmových turnajů na AMD UGT se stala soutěž ve hře Call of Duty 2. Zde byli jednoznačným favoritem hráči týmu nEophyte, medaile se očekávala i od Defiance. nEophyte potvrdili roli favorita a žádnému ze soupeři nedovolili uhrát ani 10 bodů, ve finále porazili Defiance jasně 13:6.

1. místo: nEophyte - 5x procesor AMD Athlon 64 X2

1. místo: nEophyte - 5x procesor AMD Athlon 64 X22. místo: Defiance - 5x procesor AMD Athlon 64

3. místo: ironix - 5x podložka Steelpad

V turnaji ve hře Trackmania Nations česká jednička aAa.Toni překvapivě podlehla Sandrovi z týmu FaB, ve hře Quake 3 se naopak žádné překvapení nekonalo a zvítězil [TA]Krysa. Akce byla určitě vydařená, čáru přes rozpočet udělal organizátorům pomalý internet, ale vše se podařilo vyřešit.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Chicago vítězem americké CGS

Stomiliónová herní soutěž CGS má za sebou první regulérní sezónu v USA, po vyrovnaném boji triumfoval tým Chicago Chimera. Jakým způsobem "Chiméry"...

Výběr článků

Načítám