Hlavní obsah

On-line hry: V miliónové soutěži triumfovali Američané

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlépe dotovaná herní soutěž v historii je u konce, v Championship Gaming Series bylo mezi hráče rozděleno 5 miliónů dolarů (necelých 100 miliónů Kč). Finálový turnaj ovládly americké týmy, které obsadily první dvě místa. Nejen o tom bude aktuální článek ze světa online her, nebudou chybět ani novinky o dalším ročníku turnaje ESWC ve Francii.

Článek

Novinky z domova

  • V jedenáctém turnaji SPEED8.Warcraft III DotA ze série PG Cyber Tour se střetlo 20 týmů, očekával se zejména souboj mezi českými nEophyte a slovenským Storm Games Clanem. Není tedy žádným překvapením, že právě tyto dva klany se dostaly do finále turnaje, stejně jako na Invexu byli lepší slovenští hráči, kteří zvítězili 2:0 na mapy. Předvánoční víkend je v hernách PG Cyber Café věnován sportům od Electronic Arts, v sobotu mají dostaveníčko hokejisté, v neděli pak fotbalisté.
  • Counter-Strike tým Faberi Bellatores pokračuje v lovení v domácích vodách. Jeho nejnovější posilou se stal zkušený hráč rasan, několikanásobný český reprezentant, který do faB přestoupil z klanu nEophyte. faB v poslední době netrénovali tolik, jak by si management představoval, to by se mělo nyní změnit. Z týmu faB odchází hráč Ajvn, o jeho dalším působení na CS scéně není nic známo.
  • Klan Faberi Bellatores ale nestojí jen na CS divizi, jeho sekce Trackmania Nations si připsala na konto velký úspěch na mezinárodní scéně, když v play-off turnaje STC4 porazila obávaný francouzský tým against All authority. faB zvítězili velmi těsně 7:6 a 7:6, za soupeře nastoupil i nejlepší český hráč Toni.
  • Dalším významným multiklanem na domácí scéně jsou NecroRaisers, i když už v poslední době nezáří jako dřív. Možná se to změní po příchodu nové Call of Duty 4 divize, kterou NR přetáhli od cZklanu. V týmu najdeme řadu ostřílených borců, má na svém kontě vítězství v Dog Soldiers turnaji a 3. místo v nightcupu.

Většina nového CoD4 týmu NecroRaisers - zde jako cZklan.

Novinky ze světa

  • Turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC) se vždy prezentoval něčím trochu jiným než ostatní velcí hráči (WCG, CPL) - v popředí byl názor hráčů a i atmosféra na turnaji byla výrazně lepší. Pro rok 2008 se ESWC stěhuje z Francie do USA, již v těchto dnech byla zveřejněna většina soutěžních her. Nemůžou chybět Counter-Strike 1.6 (+ turnaj dívek v CSku) a Warcraft III, další hrou je Trackmania Nations. Dvě z oznámených her jsou ale překvapením - týmovka W3 DotA a především střílečka Quake 3. Znamená to návrat quakerů na velké turnaje? Na to si musíme ještě počkat.
  • Jen málokterý Counter-Strike tým zaznamenal v průběhu posledních dvou let takový vzestup jako polští Pentagram. Zvítězili na WCG, ESWC, SEC a v mnoha dalších turnajů a ukázali, že i tým z Východu Evropy může uspět. Je tedy logické, že se snažili získat i odpovídající profesionální zázemí, což se jim v Polsku příliš nedařilo. To se nyní mění, protože v kompletní sestavě přestupují do multiklanu Meet Your Makers. Finanční možnosti MYM by měly zajistit všechno, co polští hráči potřebují, MYM na oplátku získává jeden z nejsilnějších CS týmů světa.
  • Mimo pozornost světových médií se v USA koná turnaj CPL Winter 07. Původně ohlášený miliónový turnaj ve hře Halo 3 museli organizátoři pro nedostatek přihlášených hráčů zrušit, svůj hřebíček do rakve přidalo i sdružení G7 (přední světové klany) oznámením o bojkotu turnaje. Pokud CPL nezaboduje, dá se důvodně předpokládat, že půjde o poslední velkou akci této společnosti.
  • Počítačové hry a Bělorusko? Mohlo by se zdát, že to nejde příliš dohromady, ale nadcházející turnaj KODE5 by nás měl přesvědčit o opaku. Ve hrách Counter-Strike a Warcraft III půjde o postup do světového finále KODE5 a dotaci v řádu tisíců eur, dá se očekávat účast hráčů především ze zemí bývalého Sovětského svazu.

ESWC 06 v hale Bercy - počítačový model.

Championship Gaming Series v režii amerických týmů

Když loni oznámili američtí pořadatelé, že mají v plánu udělat herní soutěž s dotací 5 miliónů dolarů a zpropagovat kompetitivní hraní mezi širokou veřejností, našla se řada pochybovačů. Rok se s rokem sešel, máme za sebou světové finále Championship Gaming Series (CGS) a můžeme se tak ohlédnout za touto soutěží.

Její pořadatelé mají zkušenosti z amerických profesionálních sportovních soutěží i televize a všechna herní pravidla byla přizpůsobena tomu, aby se bavili hlavně televizní diváci. Zápasy tak byly kratší, startoval je rozhodčí, hráči byli snímáni několika kamerami a všechny jejich grimasy měli diváci jako na talíři. Pochopitelně se našli i tací, kteří hovořili o degradaci soutěžního hraní a o tom, že hra v takovéto podobě je spíš show než soutěž. Je ale zřejmé, že bez těchto úprav nemá progaming proti jiné televizní zábavě šanci.

CGS 2007 - tým Chicago Chimera

CGS je týmovou soutěží, hrají se čtyři hry (Counter-Strike: Source, FIFA 07, Dead or Alive 4, Project Gotham Racing 3) a výsledky hráčů se sčítají. Je tedy potřeba zahrát slušně ve všech soutěžích a jedno zaváhání se dá napravit. Velkou výhodu oproti ostatním týmům měli Američané, neboť tam se odehrála standardní ligová část a soutěžící měli mnohem lepší možnosti k tréninku.

Světové finále se uskutečnilo v termínu 6.-14. prosince v Los Angeles, postup si zajistilo 12 týmů z celého světa, suma určená na finále přesáhla 1 milión dolarů. Největší zastoupení měli Evropané (4 týmy), favoritem byli ale domácí Američané a zejména tým Chicago Chimera, vítěz tamější základní ligové části. Finálového turnaje se bohužel nemohl zúčastnit čínský tým Wuhan Dragon, a to kvůli potížím s vízy, což u čínských hráčů není žádná novinka...

CGS 2007 - tým Birmingham Salvo

Do semifinále se dostaly dva evropské a dva severoamerické týmy, Evropané spoléhali zejména na výkony v CS:Source, Američané pak excelovali ve třech zbylých hrách. Není tedy překvapením, že do finále prošly oba americké týmy (Chicago Chimera i Carolina Core), byť zejména zápas Carolina - Berlin byl velmi vyrovnaný. Ve finálovém zápase pak už bylo vše při starém, Chicago zvítězilo 25:17 (Ch0mpr a Jason-X v PGR tradičně obsadili 1. a 2. místo) a může se těšit s titulu a tučného šeku na 500 000 amerických dolarů.

Konečné pořadí CGS World Final:

Konečné pořadí CGS World Final:1. místo: Chicago Chimera (USA) - 500 000 USD

Konečné pořadí CGS World Final:1. místo: Chicago Chimera (USA) - 500 000 USD2. místo: Carolina Core (USA) - 150 000 USD

Konečné pořadí CGS World Final:1. místo: Chicago Chimera (USA) - 500 000 USD2. místo: Carolina Core (USA) - 150 000 USD3.-4. místo: Berlin Allianz (Německo) - 70 000 USD

3.-4. místo: Birmingham Salvo (Velká Británie) - 70 000 USD

CGS 2007 - tým Carolina Core 

Kromě hlavního turnaje týmů se v Los Angeles konaly i doprovodné turnaje v jednotlivých hrách. Chuť po nepovedené sezóně si tak spravil vítězství v CS:Source americký tým compLexity, svou dominanci na scéně potvrdila chicagská dvojka Ch0mpr a Jason-X a také "karatistka" Vanessa.

Do kasy pořadatelům nikdo nevidí, a tak nevíme, jestli se jim letošní ročník CGS vyplatil. Vzhledem ke kladným ohlasům z televize i diváků na místě se ale dá očekávat příští ročník ještě ve větším rozsahu než letos. Ligové soutěže by tak měly být hrány na všech kontinentech, před sezónou pochopitelně nemůžou chybět drafty nováčků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám