Hlavní obsah

On-line hry: rozhovor s elitním českým hráčem

Novinky, Michal Sztemon

Co si myslí jeden z nejlepších českých hráčů Starcraft: Broodwaru o hraní? Jak se k němu dostal a jaký by měl být profi hráč obecně? To se dozvíte v rozhovoru, nechybí ani pár zajímavostí o něm. V článku najdete i aktuální informace z domova a ze světa, které jsou nějakým způsobem spojeny s online hraním.

Článek

Novinky z domova

  • Přední české online soutěže s dotacemi 200 000 Kč na sezónu - ProGamers a GameZone online ligy - míří ke konci 1. sezóny roku 2006. Všechny ligy se rozhodnou v play-off, u některých se fanoušci navíc mohou těšit na LAN finále v herně. První z těchto finále (Counter-Strike) je na programu v sobotu 27. května v herně AMD PGCC Anděl v Praze.
  • Známý český multiklan eSuba se kromě hraní snaží i pečovat o fanoušky. Kromě stránek fungujících jako rozcestník CoD komunity pořádají i turnaje, v jejich druhém Night Cupu se ale i přes účast řady předních týmů nakonec radovali z prvenství sami pořadatelé. eSuba totiž ve velkém finále porazila jasně 21:5 klan Cyber Realm a obhájila titul.
  • V netradičním mezihernovém PG Cyber Café turnaji zaměřeném na hru dvojic ve Warcraftu III si vedli nejlépe přední domácí hráči Bonecracker s BuchTou, když postupně porazili zástupce týmů NecroRaisers i nEophyte. O tomto víkendu se v hernách PGCC sejdou příznivci her FIFA a NHL, aby i oni poměřili síly v rámci mezihernových turnajů.
  • Registrace do Mistrovství ČR základních a středních škol ve hře FIFA World Cup Germany 2006 byla prodloužena do 30. května, pokud si tedy chcete zabojovat o ceny v hodnotě vyšší než 100 000 Kč (např. originální míče MS v Německu), máte nejvyšší čas.

PG Cyber Café mezihernový turnaj ve hře W3 2v2 - zde v brněnské herně Olympia.

Foto: www.progamers.cz

Novinky ze světa

  • Jeden z nejlepších světových Counter-Strike týmů, švédští SK-Gaming, nečekaně doplňují soupisku o hráče GoodFellu z britského multiklanu 4Kings. SK-Gaming totiž opustil Snajdan, a tak se rozhodli zaplatit 4Kings blíže nespecifikovanou částku, aby jim povolili angažovat jejich hráče.
  • I ve čtvrtém online turnaji inCup Spring ve hře Warcraft III se korejský hráč postavil na nejvyšší stupínek. Po dvou vítězstvích Lyna a jednom triumfu FoVa se nyní raduje WE.Soju, když porazil 3:1 dalšího Korejce ReiGna. Čeští hráči v jarní sezóně nedokážou navázat na minulé úspěchy, v zimě ACT-Giacomo dokonce ve dvou turnajích zvítězil.
  • Německá soutěž NGL One se snaží vybudovat pozici na herní profi scéně, a to rovnou turnajem o tučné prizemoney ve výši 66 000 dolarů. Deset pozvaných týmů v Counter-Striku a Warcraftu III se utkává online, čtyři nejlepší pak postoupí na LAN finále na veletrhu Games Convention v Lipsku. Jediným českým zástupcem v soutěži je ACT-Giacomo v barvách německého týmu mousesports.
  • Výrobci příslušenství k PC stále hledají recept na "ideální" herní podložku pod myš. Dalším z řady je firma SteelPad, která nyní přichází se SteelPad Qck heavy, tedy látkovou extra silnou podložkou. V reklamní kampani využívá i slova ruského Quake hráče coollera, jenž podložku vychvaluje do nebes, ostatní ji můžou mít "za babku" - 25 dolarů.

Srovnání "obyčejné" podložky SteelPad Qck+ a SteelPad Qck heavy (napravo).

Foto: www.sk-gaming.com

Rozhovor s Dark_Calebem nejen o Starcraftu

Českého SC:Broodwar hráče Davida "Dark_Caleba" Kučeru z AMD Cyber Teamu zná na naší domácí scéně prakticky každý. Kromě mnoha vítězství v českých soutěžích se třikrát po sobě stal účastníkem světové soutěže World Cyber Games, nyní hraje prestižní online soutěž EuroCup. Redaktor HiddenKiller z portálu GameZone udělal s Dark_Calebem obsáhlý rozhovor, zde najdete jeho část.

Ahoj, na začátek začneme možná trochu netradiční otázkou. Jak se v poslední době máš a co děláš?

Vcelku dobře, užívám si jara, ale začínám pociťovat, že se blíží zkouškové.

Jak jsi vůbec ke Starcraftu přišel? Byla to vždy láska ke strategiím nebo tě prostě nějaký prvek ze hry natolik uchvátil a nutil tě jí pořád hrát? Kdy jsi se vůbec ke Starcraftu dostal?

Ke Starcraftu jsem se dostal přes mého skvělého kamaráda Gantriora, který si ho objednal hned, jak vyšel, cca 8 let nazpět. Co se týče mě, tak já vždy tíhnul spíš k 3D akcím, v tehdejší době hry jako Doom 2 nebo Duke Nukem 3D či Quake. Jenže jsem na to neměl internet, nicméně v dnešní době nedám na strategie dopustit :-)

Co bys poradil hráčům, kteří se opravdu mohou nazývat slovem Hráč a chtěli by to dotáhnout až k profesionálnímu hraní?

No, určitě ať to nelámou přes koleno, musí hrát hlavně pro zábavu a vše ostatní pak přijde samo. Musí si vydobýt určité jméno a pak nabídky přijdou samy. Taky si myslím, že je výhodou nestřídat klany jak ponožky a kvůli lepší nabídce hnedka odcházet. Takový hráč podle mě není moc perspektivní.

Zkoušel jsi někdy hrát i jiné hry než Starcraft? Například dnes už tolik populární World of Warcraft aneb strávíme půlku života u počítače?

No letos jsem si zkusil Warhammer 40 000, dokonce jsem si ho i koupil, ale hra mě vůbec nechytla a ten, kdo říká, že je to možná nástupce Starcraftu, tak je blázen :-). WoW jsem hrál v beta verzi, ale bylo tam strašně moc problémů a na originální verzi jsem neměl moc času a věděl jsem, že bych se na tom stal pak závislý, tak jsem si ho ani nekoupil :-) Občas mě chytne třeba Diablo II, nebo hraji dotu (to je takový můj relax).

Tak a přišel čas na otázku tvé sebechvály :-) Jakého herní vítězství si ceníš nejvíce? A jaké významnější turnaje jsi vyhrál?

Nejvíce si cením trojnásobné účasti na WCG (Korea, San Francisco, Singapur), 1. místo AMD PG Challenge.004, 1. místo Northcon Winter 2004, 1. místo na MČR v elektronických sportech, 2x třetí místo na MČR v PC hrách, 1. místo na SC:BW Summer 2005 1v1.

Tvé oblíbené jídlo / pití?

Bramborový placky / grepový džus

Tvůj oblíbený film a seriál?

Těch je víc, ale třeba Gladiátor. Ze seriálů Simpsonovi nebo Červený trpaslík.

Oblíbená herečka / modelka?

Elisha Cuthbert / Kateřina Stočesová

Sportuješ? Popřípadě jak často?

No, snažím se co nejvíc. Každý pátek chodím na squash, 3x týdně do posilky a pak ještě tak 1x týdně plavat nebo něco jiného.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Problémy hráčů v Číně

Příští týden měla odstartovat čínsko-korejská liga WEG Masters, v níž si nejlepší CS a W3 hráči mohli přijít na 140 000 dolarů. Proč měla? Protože 5 dní před...

On-line hry: V evropském poháru o 50 000 USD

ClanBase EuroCup je prestižní událostí evropské herní scény po 6 let, během té doby ale několikrát hrozilo, že ztratí na významu kvůli nezájmu nejlepších. Nyní...

Výběr článků

Načítám