Hlavní obsah

On-line hry: Kdo je nejlepším světovým zabijákem?

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním povídání ze světa online her se podíváme na aktuality z domácího i světového progamingu, vůbec poprvé se představí světový žebříček v duelovce Painkiller, která je hlavní hrou CPL World Tour o 1 milión dolarů.

Foto: Lucie Mazáčová

Komentovaná prohlídka výstavy Středověké a raně novověké zbraně Přerovska

Článek

Zprávy z domova

  • Vítězem prvního letošního mezihernového ČMSP turnaje ve hře Warcraft III se v hernách PG Cyber Café stal Kačer-Donald, který ve finále porazil madbirda jasně 2:0 na hry. Oba získali ceny od společnosti Logitech - myši MX510 resp. MX310.
  • Tento týden byly zahájeny online ligy na serveru PlayZone, které jsou součástí Mistrovství ČR v PC hrách. Nejlepší hráči z nich postoupí do ProGamers online lig, kromě tradičních PG her si mohou své síly změřit i příznivci Enemy Territory či Medal of Honor.
  • V prvním online ČMSP turnaji se utkali hráči strategie Starcraft: Broodwar. Až do finále se prokousala bratrská dvojice bio.Nihil a w3c]MagnuM, úspěšnějším byl starší Nihil. Oba získali body do klasifikace ČMSP, ta bude stejně jako loni hlavním kvalifikačním kritériem pro domácí turnaje.
  • Zřejmě nejlepší český klan ve hře Call of Duty - nEophyte - museli po problémech s podváděním obměnit soupisku. Tu doplnili tři hráči týmu c0nexia a mladý talent Marvin. Cílem nEph je opětovný návrat do top 10 na serveru ClanBase.

Obrázek ze strategické hry Starcraft: Broodwar.

Zdroj: www.progamers.cz

Zprávy ze světa

  • Český klan AMD Cyber Team byl vybrán mezi účastníky prestižního ClanBase EuroCupu ve hře Counter-Strike. Celkem se v něm utká 48 družstev, na něž čeká prizemoney ve výši 15 000 euro. LAN finále je naplánováno na červenec, uvidíme, zda se do něj naši borci probojují.
  • SK Gaming se rozhodli k radikálnímu řezu ve své sestavě. Po odchodu CS sekce vyhodili i sekci Unreal Tournament 2004, která briskně zakotvila u konkurenčních mousesports. SK se chtějí zaměřit pouze na 4 hry - CS, Warcraft III, FIFA a Painkiller.
  • Nations Cupu ve hře Vietcong již známe finalisty. Jsou jimi celky Nizozemska a Velké Británie, tedy oba postupující z "naší" české skupiny (ČR - NIZ 3:4, ČR - VB 4:4). Snad budou mít Češi příště větší štěstí na rozlosování...
  • Fenomenální Johan "vesslan" Ryman, ex-člen NiP a SK a jeden z nejlepších stratégů v CS světě se vrací od trenéřiny k aktivní kariéře. Během jeho působení u brazilského týmu Mibr se jeden z jeho svěřenců rozhodl dát si pauzu a právě vesslan zaplní mezeru v týmu.

Nejlepší zabijáci - žebříček ve hře Painkiller

I když hra Painkiller nepřinesla nic nového a vypadá spíše jako mix starších her typu Serious Sam či Doom postavený na kvalitním enginu Havok, o zařazení mezi progamingové hry rozhodují početnost komunity (ta v lepším případě) nebo finanční zájmy vydavatelů. Ani v jednom Painkiller nijak obzvlášť nevyniká, zejména ne u nás, kdy nebyla PlayZone online liga ani zahájena pro mizivý zájem. Ale přesto se největší světové hvězdy duelové scény obrátily k této hře, protože průkopník herního soupeření Cyberathlete Professional League vyhlásil Painkillera hlavní hrou CPL World Tour.

V této soutěži půjde během celého roku 2005 celkem o 1 milión amerických dolarů, což rozhodně není malá částka. Prvním zastavením CPL World Tour je v únoru turecký Istanbul, posledním dvanáctým pak turnaj CPL Winter 2005 v americkém Dallasu.

Obrázek z akční hry Painkiller.

Zdroj: Tiscali Games

Není se tedy čemu divit, že Painkillera přidaly do svých oblastí zájmů i mnohé servery zabývající se profesionálním hraním, jedním z nich je americký GotFrag známý zejména zevrubnými analýzami Counter-Strike zápasů. Právě odborníci z GotFragu ve spolupráci s respondenty po celém světě sestavili aktuální žebříček duelistů ve hře Painkiller, který vám nyní nabízíme.

PořadíPřezdívkaStát
1.fnatic.Vo0Nizozemsko
2.Fatal1tyUSA
3.SK|zyzNěmecko
4.Stermy*play.itItálie
5.fnatic.gellehsakKanada
6.SK|SteLamNěmecko
7.zenUSA
8.x6.LeXeRRusko
9.[EYE]sakhŠvédsko
10.[3D]dalerUSA

Jak se můžete přesvědčit, na prvním místě je Holanďan Vo0, jenž v roce 2004 vyhrál, co se dalo. Druhé místo Američana Fatal1tyho (viz. "jeho" základní deska) je spíš ukázkou jeho masivní sebepropagace, neboť i třetí zyz i čtvrtý Stermy jej dokázali porážet. Následují další borci, zejména LeXeRa a dalera příznivci FPS her určitě znají z dob Quaka 3. Není žádným překvapením, že se do této světové top 10 nedostal žádný Čech, neboť stejně jako v reálných sportech jsou doménou domácích hráčů spíše týmové soutěže než singlovky.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Half-Life 2 je venku

Tento týden je plně ve znamení akční hry Half-Life 2, která v úterý vyšla. Trochu ve stínu této pecky zůstávají tradiční události herní scény, jako jsou...

On-line hry: ČMSP bojuje s piráty

Vedení Českomoravského svazu progamingu vyzvalo tento týden své členy, aby se postavili proti nelegálně provozovaným počítačovým hernám. Samozřejmě nechybí...

Výběr článků

Načítám