Hlavní obsah

On-line hry: Herní veletrh Games Convention

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donedávna drželi patent na pořádání obřích herních veletrhů takřka výhradně v anglicky mluvících zemích. Příští rok už však E3 nebude taková jako letos a i Britové začínají zaostávat. Na významu získává německá akce Games Convention, která se v průběhu uplynulého týdne uskutečnila v Lipsku. Co všechno tam bylo k vidění?

Článek
  • Už není potřeba létat do USA na E3, stačí si vyhradit pár hodin na cestu do německého Lipska a můžete zjistit, jaké hry přichystali vývojáři pro bohaté období podzim/zima. Již popáté se tam totiž uskutečnil herní veletrh s názvem Games Convention a nechybělo tam prakticky nic. Zástupci světoznámých studií, hromada PC i konzolí na vyzkoušení novinek, soutěže pro návštěvníky a samozřejmě také mnoho předních světových hráčů, kteří zde před zraky diváků odehráli finále hned několika turnajů.

A jaké hry byly na Games Convention k vidění? Například revoluční Spore, pokračování úspěšné herní strategie Command Conquer 3: Tiberium Wars, pokračování akční Half-Life 2: Episode Two nebo strategie Company of Heroes. Příznivci opravdových herních telenovel si mohli vyzkoušet v akci hry FIFA 07 či NHL 07, nechyběla ani fotbalová konkurence PES 6. Závisláci na online RPG pak určitě chvátali na prezentaci datadisku k World of Warcraft s názvem Burning Crusade anebo ke stánku Guildwars Nightfall.

European Nations Championship

U ESL si kdysi předsevzali, že sesadí z trůnu portál ClanBase s jeho národními soutěžemi a nyní je jasné, že se to podařilo. Za velkého zájmu diváků (kteří pochopitelně fandili domácím Němcům) se v Lipsku odehrálo finále letošního ENC, českým hráčům se mezi čtyři nejlepší v některé ze tří her prosadit nepodařilo.

Dva ze tří turnajů se staly kořistí Švédska a ukázali tak, že si v této oblasti Švédové stále udržují naprostou dominanci mezi evropskými národy. V turnaji ve hře FIFA se pak dočkali domácí diváci, když Němci doslova smetli Maďarsko celkovým skóre 17:3.

ENC Counter-Strike

  • 1. místo: Švédsko - 15 000 euro
  • 2. místo: Norsko - 7 500 euro
  • 3. místo: Polsko - 5 000 euro

ENC Warcraft III

  • 1. místo: Švédsko - 6 000 euro
  • 2. místo: Bulharsko - 3 500 euro
  • 3. místo: Německo - 2 000 euro

ENC FIFA 06

  • 1. místo: Německo - 6 000 euro
  • 2. místo: Maďarsko - 3 500 euro
  • 3. místo: Rusko - 2 000 euro

NGL-One a jediný český hráč v akci

Soutěž NGL-One se koná letos poprvé, deset Counter-Strike týmů a deset Warcraft III týmů se utkalo o čtyři místa na LAN finále a také o 51 000 dolarů. Zatímco pravidla CS soutěží jsou poměrně standardní, u Warcrafta zvolili organizátoři trochu složitější model - tým nasadí jednoho z hráčů a ten pak hraje proti soupeřům tak dlouho, dokud neprohraje. Pak je vystřídán svým spoluhráčem a rovněž on čeká na svou porážku. Kterému ze čtyřčlenných klanů jako prvnímu "dojdou lidi", prohrál.

Zatímco v Counter-Striku šlo vše přesně podle plánu a ve finále si švédští NiP poradili se svými kolegy z týmu fnatic, ve Warcraftu bylo větší dusno. Ne snad proto, že by za německý tým mousesports nastoupil český hráč Michael "ACT-Giacomo" Hladík, neboť mouz hráli v oslabené sestavě a poměrně jasně skončili čtvrtí. Finále soutěže obstarali MYM a SK Gaming a za stavu 3:3 se utkali dva přední korejští hráči Moon a Sweet. Moon dokázal i přes značný handicap (v Německu si zlomil ruku) svého soupeře porazit a MYM navázali na svůj triumf ve WC3L.

NGL-One Counter-Strike

  • 1. místo: Ninjas in Pyjamas (Švédsko) - 20 000 USD
  • 2. místo: fnatic (Švédsko) - 10 000 USD
  • 3. místo: x6tence.AMD (Španělsko) - 5 000 USD

NGL-One Warcraft III

  • 1. místo: MeetYourMakers (Jižní Korea) - 10 000 USD
  • 2. místo: SK Gaming (mezin.) - 4 000 USD
  • 3. místo: 4Kings (mezin.) - 2 000 USD

E-Sports Award 2006

Součástí Games Convention je i vyhlášení cen pro nejlepší profi hráče a týmy. Asi není potřeba zdůrazňovat, že jde o názor několika desítek porotců a že podobná cena nemá takový význam jako např. vítězství ve světovém turnaji. Přesto se ale podívejme, kdo letos nejvíc zazářil.

Hráč roku - 4K^Grubby (Nizozemsko, W3)

Tým roku - Fnatic

Nejlepší CS hráč - fnatic | forest (Švédsko)

Nejlepší W3 hráč - 4K^Grubby (Nizozemsko, W3)

Nejlepší nováček - Alternate aTTaX | Kapio (Německo, CS)

E-Sports Award pro letošní rok tedy ovládl Holanďan Grubby, když zvítězil ve dvou kategoriích. Dočkali se i domácí Němci, když jako nováček byl dekorován Kapio z CS týmu Alternate aTTaX.

Další kategorie byly věnovány zpravodajství o herní scéně - titul pro nejlepší mezinárodní stránky o profi hraní obhájili SK-Gaming, prvenství mezi německými médii si zajistili readmore.de.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Ve Francii o 400 000 dolarů

Již dnes začínají v Paříži boje v rámci turnaje Electronic Sports World Cup, tedy světového finále v hraní počítačových her. Půjde o finanční odměny v hodnotě...

On-line hry: Kdo uspěl na turnaji ESWC?

Ve Francii se konal velký světový progamingový turnaj, ve kterém šlo o 400 000 dolarů. Hrálo se celkem sedm her, v Trackmanii Nations se představil i český...

Online hry: Další světový turnaj - ISC 2006

Dvakrát ročně se v americkém Dallasu koná velký světový turnaj CPL, letos se pořadatelství ujal jiný tým, a tak nesl název Intel Summer Championships. Nicméně...

Výběr článků

Načítám