Hlavní obsah

On-line hry: Češi nejsou pro Francouze dost dobří

Novinky, Michal Sztemon

Dnešní díl online her je z větší části věnován připravovaným LAN akcím, kterých je v České republice s blížícími se prázdninami opravdu hodně. Kromě toho samozřejmě nechybí ani pravidelný servis ze světa profi hráčů počítačových her ani tradiční žebříček ČMSP, tentokrát ve hře Counter-Strike.

Foto: Radka Miloševská

Ordinace i čekárny dostaly novou tvář.

Článek

Zprávy z domova

  • Základní část Turnaje pražských středních škol ve WarCraftu III je téměř za námi, zbývá odehrát páteční kolo a pondělní finále. Účast 50 základních a středních škol (tedy téměř 250 hráčů) překonala veškeré očekávání pořadatelů z ČMSP a po prázdninách se akce bude určitě opakovat.
  • Vítězem soutěže ESWC Spectator, ve které je pro nejaktivnějšího hráče sítě PG Cyber Café připravena cesta do Francie spolu s českou reprezentací, se stal Martin "virus" Jakeš z herny PG Cyber Café SAUNA v Jičíně. V herně strávil během dvou měsíců přesně 164 hodin, před druhým v pořadí měl náskok pouhých 4 hodin.
  • V Mezihernovém ČMSP turnaji ve hře Counter-Strike byli tento víkend úspěšní hráči klanu nEophyte, kteří poprvé představili svou posilu k1exe. Ve finále po boji porazili další kvalitní tým MeGame, první tři týmy získaly věcné ceny (hardware, trička EURO 2004, volné hodiny v hernách PG Cyber Café).
  • O příštím víkendu se v Praze uskuteční LAN party věnovaná Counter-Striku. Akce s názvem sKyplace LAN 2 je dotována zhruba 50 000 Kč, podrobnější informace najdete zde. Pokud si chcete před prázdninami vydělat nějakou tu korunu, rozhodně je to dobrá možnost.
  • Ani o víkendu 25.-27. června si profesionální hráči neodpočinou, neboť právě v tomto tesrmínu se v Ostravě uskuteční druhý ročník Czech Game Expo. Kromě počítačových her připravili organizátoři i předváděčky her stolních a karetních, zahrát si můžete i bowling na mobilních telefonech.

Zprávy ze světa

  • V turnaji Electronic Sports World Cup, který se koná v červenci ve Francii, se kromě oficiálních her (Counter-Strike, WarCraft III, PES 3) hráči utkají i v doprovodných turnajích pro pozvané hráče. Ačkoli špičkoví čeští hráči měli zájem se těchto turnajů zúčastnit, organizátoři rozhodli jinak a žádný z nich do Francie nepojede. Největší zastoupení mezi vybranými budou mít Američané a Němci, místo zbylo i na dva reprezentanty Jižní Afriky... Do Francie tak nakonec odcestuje jen sedmičlenná česká výprava složená z vítězů kvalifikací v oficiálních hrách.
  • Nejlépe placeným hráčem na americkém kontinentu se stal CS veterán Sean "Bullseye" Morgan, kterého měsíční plat ve výši $1.000 vrátil z CS důchodu opět na scénu. Ačkoli původní informace o této události hovořily o částkách nejméně o řád vyššími, nakonec ani tato sumička není k zahození.
  • Progaming v Číně se musí připadat jako na houpačce. Zatímco na jedné straně dělají státní orgány vše pro to, aby mládež uchránili před "zhoubnými hrami", na straně druhé mohutně podporují nejlepší hráče v jejich dobývání světa. Vyvrcholení čínské kvalifikace ESWC sledovalo přes internet více než 50 000 lidí, vítězové mají nárok na státní podporu podobnou té u profi sportovců.
  • Česká reprezentace v mezinárodní soutěži ENC si vede se střídavými úspěchy. Zatímco Counter-Strike divize si stále udržuje šanci na postup z prvního místa (stačí v posledním utkání porazit Řecko), hráči WarCrafta III již ztratili veškeré naděje po opětovném nedostavení se k zápasu. Pokud se nesejdou ani v dalším utkání, lze očekávat jejich vyloučení ze soutěže.

Informace o akci: AMD PG Challenge Summer 2004

Turnaj AMD PG Challenge má za sebou dlouhou historii, vždyť první ročník se konal na jaře roku 2001. V letech 2002 a 2003 se z této původně lokální akce pořádané několika nadšenci stal turnaj evropského významu a čeští hráči tak měli možnost si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je hrát proti opravdovým profesionálům. Od loňského roku je PG Challenge oficiální doprovodnou akcí Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a na tamějším zimním stadionu HC Energie se také koná.

Právě v tomto týdnu vypustili pořadatelé ze společnosti ProGamers nový web akce s rokem 2004 v názvu a zde je několik informací, které se můžou hodit zájemcům o účast:

  • termín - 9.-11. července 2004
  • místo konání - zimní stadion HC Energie Karlovy Vary
  • hrané hry - všechny oficiální hry seriálu MČR v PC hrách + další doprovodné turnaje
  • dotace - celková dotace turnaje $10.000, nejvíce Counter-Strike ($5.000) a WarCraft III ($1.500)
  • typ akce - BYOC (bring your own computer), každý hraje na vlastním počítači
  • vstupné - 450 Kč (členové ČMSP jen 400 Kč)

Další informace najdete na oficiálním webu akce www.pgchallenge.com, již v této chvíli je registrováno více než 100 účastníků.

Žebříček ČMSP ve hře Counter-Strike

Jak vypadá pořadí Českomoravského svazu progamingu v nejpopulárnější 3D hře - Counter-Striku? Udrželi si profesionálové z klanu NecroRaisers první pozici? To se dozvíte z aktuálního žebříčku.

PořadíNázev týmuBodyZměna
1.NecroRaisers546.0+10.0
2.BlackTrains248.0-46.0
3.nEophyte * INTEL220.4+8.0
4.MeGame100.6+3.0
5.NecroRaisers.CS Slovakia75.00.0
6.-[aLyEn]-71.2+46.0
7.Death's Embrace62.8-12.0
8.Danger60.4-13.0
9.iii55.2-12.0
10.ev050.0+10.0

Jak můžete vidět z tabulky, ani v červnu se nikomu nepodařilo sesadit suverénní NecroRaisers, kterým k náskoku pomohlo vítězství na ESWC kvalifikaci i slovenském turnaji Slovanet GoDSL Cup. Stále aktivní BlackTrains si stále drží stříbrnou příčku a i na turnajích prokazují, že právě oni jsou největšími konkurenty NecroRaisers u nás. Třetí v pořadí, nEophyte, prošli nedávno personálními obměnami v klanu a jistě nejen já jsem zvědav, jak si povedou s nováčkem.

Až pod stupni vítězů se drží další silný multiherní klan MeGame, který sice pravidelně sbírá body na všemožných turnajích, ale na suverénní trojici to nestačí. NecroRaisers.CS.Slovakia neboli slovenská odnož NecroRaisers jsou jediným neaktivním klanem v žebříčku a jistě nebude dlouho trvat, až budou z první desítky vyšoupnuti.

Týmem, který si nejvíce polepšil v uplynulém měsíci, jsou slovenští skilleři -[aLyEn]-. Ti skončili na druhém místě v GoDSL Cupu (za NecroRaisers) a body získané zde jim stačí na šesté místo. Ostatní čtyři klany se drží v rozmezí třinácti bodů na sedmém až desátém místě, pokud bych si měl vsadit na některý z těchto klanů, rozhodně by to byli stále se zlepšující Death's Embrace.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: 5 miliónů korun za hraní her!

Korejský profesionální hráč počítačových her podepsal roční kontrakt na 200 000 dolarů. Padnou i poslední pověry, zda se progamingem dá živit? Turnajemi nabitý...

Výběr článků

Načítám