Hlavní obsah

Obří zátah proti bitcoinové farmě, íránské úřady zabavily přes 1000 strojů

– Teherán

Íránské úřady ve dvou bývalých fabrikách zabavily zhruba 1000 strojů na těžbu bitcoinů poté, co v oblasti zaznamenaly prudký nárůst spotřeby elektřiny. Informovala o tom íránská státní televize. Írán se ocitá pod tlakem amerických sankcí a řada Íránců tak uvažuje o kryptoměnách jako o možném způsobu, jak uchovat své jmění.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá farma počítačů stavěných na těžbu bitcoinů.

Článek

Spotřeba elektřiny podle mluvčího íránského ministra pro energetiku v červnu stoupla o sedm procent a úřady následně dospěly k závěru, že důvodem nárůstu bylo dolování kryptoměny. "Dvě bitcoinové farmy identifikovala spotřeba jednoho megawattu," uvedl ve státní televizi činitel Araš Naváb.

Kryptoměny, jako je bitcoin, těží propojené počítače, většinou jde o takzvané těžební stroje, které jsou přes internet napojeny na síť.

Těžba je stále lukrativní záležitostí

Za poskytnutí výpočetního výkonu potřebného k ověření transakcí jsou majitelé strojů odměňováni nově generovanými bitcoiny, což z těžby dělá poměrně lukrativní záležitost, zejména pokud je prováděna ve velkém měřítku.

"Všichni mluví o bitcoinech a o tom, jak je získat," uvedla Mahsá Alímardáníová, která je výzkumnou pracovnicí na Oxfordském internetovém institutu a vyrostla v Íránu.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

USA loni odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a zavedly proti islámské republice sankce. Mnoho Íránců proto podle Alímardáníové na sociálních sítích diskutuje o tom, jak své jmění bezpečně uchovat. Nejčastější odpovědí bývá ve zlatě nebo v dolarech, ale třetí alternativou se nyní stává bitcoin, uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám