Hlavní obsah

Novinky na Mapy.cz: vylepšený plánovač a mapy celé Evropy i bez internetu

Novinky, mif

Hned dvě novinky si pro své uživatele připravila služba Mapy.cz, kterou provozuje společnost Seznam.cz. Nově lidé mohou využívat vylepšený plánovač, do kterého je integrovaná funkce plánování výletů a možnost kombinace různých typů dopravy. Offline mapové podklady celé Evropy jsou navíc dostupné i pro zařízení s operačními systémy Apple iOS a Windows Phone od Microsoftu.

Foto: Seznam.cz

Nový plánovač na Mapy.cz

Článek

„Plánování výletů a cest po České republice se dnešním dnem výrazně zjednodušuje. Nový plánovač a zpřístupnění celé Evropy offline ve většině mobilních telefonů jsou pro nás důležitými kroky, ke kterým jsme v posledních dvou letech směřovali. Nejenom že jsme aplikaci vyladili podle potřeb českých turistů, ale konečně jsme poprvé sjednotili funkčnost napříč všemi důležitými platformami,“ uvedl Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Plánování výletů Mapy.cz integrovaly přímo do Plánovače. Na každém bodě trasy je možné v České republice naplánovat výletní okruh
Jan Štěpán, produktový manažer Mapy.cz

Hlavní změnou plánovače je možnost kombinovat různé typy dopravy na zvolené trase, přičemž pro konkrétní úsek cesty je možné volit různé parametry. „Představte si víkendového turistu, který nejprve jede autem po silnici. Protože nemá dálniční známku, umožňujeme mu nově zvolit v Plánovači neplacené úseky. Jakmile dorazí do cíle, může si jedním klikem naplánovat výlet na kole nebo pěšky. Během cesty chce navštívit řadu zajímavých míst, ale preferuje kvalitní turistické trasy, i když jsou třeba delší. Uprostřed výletu však začne pršet, takže potřebuje naopak najít nejrychlejší cestu zpět. To vše si odteď může nastavit v rámci jedné jediné trasy,“ vysvětlil Fuks.

„S tím souvisí i druhá změna. Plánování výletů, které bylo dříve samostatnou funkcí, nyní Mapy.cz integrovaly přímo do Plánovače. Na každém bodě trasy je možné v České republice naplánovat výletní okruh. Nově lze také přidávat neomezené množství bodů, a tedy i výletních míst, před, mezi i za trasu, nebo je do trasy přetáhnout rovnou z mapy. Trasa se automaticky přepočítá. Uložit si ji mohou lidé v Batůžku a případně výlet pojmenovat nebo synchronizovat mezi zařízeními,“ doplnil Jan Štěpán, produktový manažer Mapy.cz.

Offline mapy Evropy

Druhou velkou novinkou jsou offline mapy jednotlivých států Evropy, které je možné stahovat do všech zařízení s iOS či Windows Phone.

Foto: Seznam.cz

Mapy.cz na chytrých telefonech s různými operačními systémy.

Mapy.cz tuto funkci nabízely sice již dříve, avšak pouze pro přístroje s operačním systémem Android. „Od spuštění této očekávané funkce pro Android před necelými čtyřmi měsíci zaznamenaly Mapy.cz 410 tisíc stažení evropských států. Největší zájem měli lidé o mapu České republiky, a to v téměř 50 % případů. Na druhém místě je Slovensko se skoro 50 tisíci staženími, následované Rakouskem a Německem. Nejméně populární státy byly Makedonie, Moldavsko a Lotyšsko, které ve svých mobilech nemá ani stovka lidí,“ uzavřel Štěpán.

Díky pondělní aktualizaci má tak mobilní verze Mapy.cz sjednocené funkce napříč všemi platformami. Stahovat aplikaci Mapy.cz můžete pro všechny mobilní operační systémy zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám