Hlavní obsah

Nové viry v červenci zaplavily počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet nových virů a dalších nebezpečných kódů, které napadají počítače, se v červenci zvýšil o polovinu oproti červnu. Antivirová společnost Trend Micro za minulý měsíc zaznamenala kolem 1400 nových škodlivých programů.

Foto: Jana Melicharová

Atmosféra na Opočenském jarmarku

Článek

Během července antivirové společnosti varovaly zejména před třemi novými variantami viru Bagle a také novou verzí viru Mydoom. Podle analytiků Trend Micro může objevení nových variant Bagle souviset se zatčením autora konkurenčního viru Netsky, ale i se zveřejněním zdrojového kódu, který umožnil pokročilejším uživatelům vytvářet vlastní verze.

Nové viry jsou mazanější

Bagle i Mydoom využívají takzvaného sociálního inženýrství. Infikované maily se snaží vzbudit dojem, že zpráva pochází z důvěryhodného zdroje. Mohou se vydávat například za zprávu o nedoručitelném mailu, či nabídky na stažení hudby nebo filmů. Mydoom navíc začal využívat novou metodu získávání adres z velkých internetových vyhledávačů jako Yahoo či Google.

V červenci se také objevil první vir pro kapesní počítače vybavené Windows CE. Podle autora viru ze skupiny A29 šlo jen o důkaz, že podobné přístroje napadat lze.

Za útoky některých internetových virů se podle odborníků může skrývat snaha do počítače propašovat trojské koně či jiné nástroje pro vniknutí do počítače a jeho následné zneužití k dalším útokům či instalaci programů pro vykrádání hesel a informací.

Anketa

Měli jste za poslední dva měsíce zavirovaný počítač?
Ano
60,8 %
Ne
39,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 424 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám