Hlavní obsah

Nové BMW dokáže měnit barvu laku. Stačí stisknout tlačítko

– Las Vegas

Veletrh CES už dávno není pouze o nových grafických kartách, počítačích a noteboocích. Velká pozornost je na tomto technologickém svátku, který se každý rok koná tradičně v americkém Las Vegas, věnována také nejmodernějším automobilům. Patrně největší rozruch letos udělalo BMW, když ukázalo auto, které dovede měnit barvu stiskem tlačítka.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové BMW umí měnit barvu lakuVideo: Ryan Levenson via Storyful, AP

 
Článek

Skoro se chce říct, že je to splněný sen tajných agentů. Nebo snad lupičů prchajících před rukou zákona? V každém případě plně elektrické BMW iX působí, jako kdyby přijelo do Las Vegas z nějakého sci-fi filmu.

Může za to především unikátní lak. Na první pohled vypadá toto SUV jako tuctové auto s bílým lakem. Stačí však stisknout tlačítko a celý vůz se zbarví do antracitové, jak upozornil server CarsCoops. Aby toho nebylo málo, barva se může měnit i ve vlnách, což vytváří velmi zajímavý efekt. Je to podobné, jako když vám klávesnice hraje všemi barvami.

Tvůrce automobilových podcastů Out Of Spec na Twitteru uvedl, že lak je velmi citlivý na teplotu a že BMW s sebou přivezlo do Las Vegas pro jistotu i druhý náhradní vůz se stejnou technologií, pokud by se vystavený exponát příliš přehříval, nebo naopak chladil.

I to nasvědčuje tomu, že chameleonská technologie je zatím ve fázi prototypu. Nedá se tedy příliš počítat s tím, že by se v dohledné době takto unikátní lak objevil v nabídkách automobilových dealerů.

Chevrolet to zkoušel také

V minulosti koketovaly s měnícím se lakem i další automobilky. Například v roce 2015 se v Las Vegas na tuningové show ukázal SEMA Chevrolet Camaro se speciálním povrchem od LumiLor labs. Přímo do laku byl umístěna vodivá vrstva, která dovolovala rozsvítit některé části karoserie – na dveřích se tak rozsvěcela loga Chevroletu.

I když tato úprava měla do měnící se barvy daleko, vyšla na 80 000 dolarů (1,7 milionu korun). Neodvážíme se spekulovat o tom, na kolik musel vyjít chameleonský lak v případě BMW iX.

Foto: archív automobillky

SEMA Chevrolet Camaro se speciálním povrchem od LumiLor labs

Anketa

Chtěli byste vlastnit auto, které dovede měnit barvu?
Rozhodně, je to skvělá vychytávka.
30,2 %
Ano, ale jen pokud nebude za tučný příplatek.
5,5 %
Nevím, jak bych chameleonský lak využil.
3,6 %
Ne, je to zbytečnost.
60,7 %
Celkem hlasovalo 9065 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám