Hlavní obsah

Nokia Nsérie: Mobily s harddiskem, WiFi a 2Mpix Carl-Zeiss optikou

Novinky, Ondřej Grym

Společnost Nokia ve středu představila prestižní řadu mobilních telefonů. Mobily z takzvané Nsérie obsahují fotoaparát s 2Mpix snímačem, podporují technologii EDGE a sítě třetí generace (3G). Špičkové výbavě odpovídá vysoká cena, která se bude pohybovat okolo 20 tisíc korun.

Článek

Exkluzivní Nsérii mobilních telefonů, do které dnes patří tři typy přístrojů, představila finská Nokia v prezidentském apartmánu hotelu Four Seasons. Prostředí vyvolávalo jistý dojem, že mobily nejsou a ani nebudou určeny běžným zákazníkům, čemuž také odpovídá jejich cena, která by údajně neměla klesnout pod 20 tisíc korun.

Nokia N90 ukládá video do MPEG4 formátu

Nokia N90 je představitelem prvních mobilních telefonů, v jejichž výbavě se odrazilo středeční vyjádření společnosti o zahájení exkluzivní spolupráce s firmou Carl-Zeiss.

Nokia tak bude jediným výrobcem mobilních telefonů, který bude do svých přístrojů montovat čočky tohoto výrobce. Přestože tedy například Carl-Zeiss úzce spolupracuje se Sony při výrobě fotoaparátů či videokamer, v telefonech značky Sony-Ericsson se výrobků od Carl-Zeiss zřejmě nedočkáme.

2Mpix snímač a výklopný otočný displej předznamenává zařazení N90 do segmentu takzvaných pokročilých foto-mobilů. Na boku přístroje se nachází nepatrný joystick, kterým se záznam obrazu snadno ovládá.

Novinkou je použítí komprese obrazu přímo do MPEG4 formátu, který se vyznačuje podobnou kvalitou jako nabízí například VHS systém. Jako ukládací místo je použito redukovaných MMC karet (dnešní maximální velikost RS-MMC činí 512MB). 

Anketa:
Připadá vám cena 20 tisíc korun požadovaná za Nokie řady "N" adekvátní? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Zmínku si zajisté zaslouží displej přístroje s rozlišením 352x416 bodů (262 tisíc barev), u nejž ani při bližším pohledu nebyly jednotlivé pixely rozeznatelné.

N90 by se měla dostat na evropský trh v období června až července 2005.

Nokia N91: Stvořen pro MP3

Mobil obdélníkového tvaru s vestavěným pevným diskem o kapacitě 4 gigabytů přímo láká k vyzkoušení. Na prezentaci Nokie zvládal ve spojení se zesilovačem a reproduktory podávat velice přesvědčivé hudební výkony.

Telefon obsahuje USB 2.0 rozhraní, 3.5 mm jack pro sluchátka a podporuje MP3, MP4, AAC a WMA formáty. Samotná klávesnice je ukryta za vysouvacím krytem, který obsahuje ovládací prvky pro přehrávač - ten spolupracuje se softwarem Windows Media Player 10, čímž je docíleno jednoduchosti při nahrávání hudby přímo z hudebního CD do přístroje.

Díky technologiím EDGE, Wi-Fi a WCDMA (3G sítě) je velice dobře připraven pro přenášení/online stahování hudby.

Integrovaný 2Mpix fotoaparát stejně jako u modelu N90 zdobí nápis Carl-Zeiss. Datum uvedení N91 na evropský trh stanovila Nokia na prosinec roku 2005.

Nokia N70: Omlazení mobilního telefonu 6681

Nokia N70 je posledním modelem řady "N" s integrovaným 2Mpix senzorem a systémem Symbian série 60. Mobil uvede Nokia na podzim 2005, přičemž se spíše jedná o jakýsi facelift staršího telefonu Nokia 6681.

Blízká budoucnost

Vývoj mobilních přístrojů půjde stále dále - a to cestou miniaturizace ve spojení s maximalizací nabízených funkcí. Již přístí rok bychom se tak ve špičkových modelech (neodvažuji se už tyto přístroje nazývat "mobilními telefony") měli setkat s pevnými disky o dvojnásobné kapacitě (tedy kolem 8 gigabytů), 3 až 4Mpix snímači a lepší optikou, která dovolí používat funkce zoomu.

Anketa

Připadá vám cena 2O tisíc korun požadovaná za Nokie řady "N" adekvátní?
Ano
24,9 %
Spíše ano
10,9 %
Spíše ne
4,7 %
Ne
55,8 %
Nedokáži to posoudit
3,7 %
Celkem hlasovalo 1761 čtenářů.

Nokia N90

  • Uvedení: Q2 2005
  • Velikost: 112 x 51 x 24 mm
  • Váha: 173 g
  • Pohotovostní doba: až 10 dnů
  • Délka hovoru: až 4,5 hodiny
  • Snímač: 2Mpix CMOS
  • Video: max. 352 x 288 v 15 fps
  • Paměť: 31MB interní, externí RS-MMC
  • Podpora: WCDMA, EGPRS
  • Rozhraní: USB, Bluetooth
  • Rozlišení displeje: 352 x 416 bodů, 262 tis. barev

Reklama

Související témata:

Související články

Televize v mobilním telefonu není sci-fi

Společnost Nokia minulý týden demonstrovala schopnost mobilního telefonního přístroje přimout televizní vysílání. Upravená Nokia 7710 přijala a následně...

Výběr článků

Načítám