Hlavní obsah

Nizozemsko čelí počítačovým útokům. Je to odveta za špehování ruských hackerů, tvrdí média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské banky, pojišťovny a finanční úřad čelí od pondělního rána koordinovanému kybernetickému útoku, napsal server politico.eu. Nizozemská média jsou přesvědčena o tom, že jde o reakci na zprávu, že nizozemská rozvědka AIVD pronikla do ruské hackerské skupiny Cozy Bear, která je podezřelá z útoků na servery americké Demokratické strany během předloňské kampaně k prezidentským volbám ve Spojených státech.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nizozemský finanční úřad uvedl, že čelí kybernetickým útokům typu DDoS (Distributed Denial of Service). To znamená, že stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

„Útok se vyšetřuje," uvedl mluvčí úřadu André Karels s tím, že instituce národní služby kybernetické bezpečnosti je informována. Karels tvrdí, že k úniku dat ani porušování sítí nedošlo.

Pokud je za těmito útoky člověk, pravděpodobně to brzy zjistíme. Jestliže je za nimi země, bude obtížné zjistit původce
Rickey Gevers, kybernetický expert

DDoS útokům čelí také Rabobank a společnost ING, ABN Amro byla napadena během víkendu.

Nizozemská média si všímají načasování hackerských útoků a připomínají, že se nizozemské rozvědce AIVD podařilo proniknout do ruské hackerské skupiny Cozy Bear, která je spojována s ruskou vládou. Vazby na Kreml jsou připisovány i podobné skupině Fancy Bear. Také ta čelí obvinění z účasti na útocích proti serverům amerických demokratů.  [celá zpráva]

„Na tvrzení, že jde o odvetu, je příliš brzo,“ tvrdí Rickey Gevers, kybernetický expert. „Načasování samozřejmě tomuto tvrzení nahrává,“ řekl a pokračoval: „Pokud je za těmito útoky člověk, pravděpodobně to brzy zjistíme. Jestliže je za nimi země, bude obtížné zjistit původce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám