Hlavní obsah

Někdo se překlikl? Za obří výpadek Facebooku mohla špatná konfigurace serveru

Novinky, mif

O tom, že nejčastěji bývá problém mezi klávesnicí a židlí, by se mohly psát sáhodlouhé romány. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili administrátoři Facebooku, za obří výpadek této sociální sítě prakticky po celém světě totiž mohla chybná konfigurace jednoho ze serverů – chybu tedy s největší pravděpodobností způsobil nějaký zaměstnanec Facebooku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejprve se spekulovalo o tom, že největší výpadek v historii Facebooku mohli způsobit hackeři. To však záhy zástupci této sociální sítě popřeli.

V noci na pátek pak přišli s vysvětlením, co se vlastně stalo. „Přístup k našim službám a aplikacím byl zkomplikován chybnou konfigurací serveru. Omlouváme se za způsobené potíže,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí firmy v oficiálním prohlášení.

Blíže se však vyjádřit nechtěl. „Důsledky těchto komplikací stále zkoumáme,“ doplnil.

Nejdelší výpadek v historii Facebooku

Vše tedy nasvědčuje tomu, že nějaký zaměstnanec – případně zaměstnanci – provedl při rutinní údržbě chybné nastavení jednoho ze serverů, což následně spustilo řetězovou reakci a odřízlo stovky miliónů uživatelů od služeb Facebooku.

Kromě stejnojmenné sociální sítě se výpadek týkal také Instagramu, WhatsAppu a Messengeru. Stránka Down Detector, na které uživatelé pravidelně hlásí výpadky služeb, zaznamenala v noci na čtvrtek desetitisíce hlášení o nefunkčnosti zmiňovaných služeb.

První stížnosti se objevily ve středu zhruba od 17 hodin středoevropského času. Vyřešit situaci pro většinu uživatelů se podařilo až ve čtvrtek ráno okolo 6. hodiny. Výpadek tak celkově trval 13 hodin, což je nejdelší doba v historii této sociální sítě.

Sluší se nicméně podotknout, že některé součásti Facebooku – například pluginy s hrami – se podařilo opět zprovoznit až ve čtvrtek večer.

Nedostupné byly také další servery

Velký výpadek Facebooku nicméně podle všeho nesouvisel s nedostupností desítek dalších webových služeb v USA. V noci na čtvrtek totiž uživatelé hlásili také výpadky u televizních společností Spectrum a Comcast, poštovní schránky Gmail, internetového vyhledávače Google, operátorů AT a Verizon či u herních služeb Xbox Live a Pokémon Go.

Foto: repro Down Detector

Přehled služeb, u kterých uživatelé v noci ze středy na čtvrtek hlásili časté výpadky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám