Hlavní obsah

Nejhledanějšího hackera na světě zadržela policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkým vyšetřovatelům zřejmě brzy padne do rukou protřelý počítačový pirát, který je v čele žebříčku nejhledanějších světových hackerů. Shodují se na tom experti v komentářích k případu pětičlenného gangu, který podle vyšetřovatelů vykrádal z mezinárodních platebních systémů čísla kreditních karet k účtům, jež pak zločinci vybírali. Ruský hacker Vladimir Drinkman, údajně jeden z hlavních inspirátorů akce, čeká v Nizozemsku na vydání do USA.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prokuratura amerického státu New Jersey ve čtvrtek obvinila pětici cizinců z udržování rozsáhlé hackerské sítě, s jejíž pomocí připravili své oběti o stovky miliónů dolarů. Obviněnými jsou čtyři Rusové a jeden Ukrajinec. Ve vazbě je zatím pouze Rus Dmitrij Smiljaněc, který ukradené karetní kódy rozprodával. Drinkman je ve vydávací vazbě v Nizozemsku, ostatní tři obvinění se zdržují na neznámém místě.

Duchovní otec podvodu Drinkman se loni spolu se Smiljancem vydal na turistickou cestu po Evropě, kde se dostali do hledáčku policejních agentů. Drinkman dokonce z výletu rozesílal na internetovou síť fotografie a nechal svůj mobilní telefon zapnutý. Pak už bylo jen otázkou času, kdy oba muže policie zatkne. Stalo se tak v jednom nizozemském hotelu. "Měli jsme kliku, máme největšího světového hackera," komentoval podle agentury Reuters akci jeden z vyšetřovatelů.

Po třech hackerech se stále pátrá

Kde se zdržují ostatní tři obvinění, američtí vyšetřovatelé nevědí. Předpokládají ale, že jsou v Rusku. Ve čtvrtek americké úřady jména celé pětice zveřejnily, což je podle odborníků v této fázi šetření neobvyklé. Podle agentury AP je tento krok políčkem do tváře Ruska, které údajně při pátrání po hledaných hackerech nespolupracuje.

Vztahy obou států jsou nyní napjaté, mimo jiné i kvůli kauze bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena - ten se před americkou spravedlností ukrývá v Moskvě.

Zveřejnění jmen obviněných Rusů má být signálem do hackerského podsvětí, že ruští zločinci se musejí mít neustále na pozoru. "Jestliže se Rusko rozhodlo nespolupracovat, dobrá. Ale postaráme se, aby to celý svět věděl," řekl agentuře Reuters jeden z vyšetřovatelů. Moskva zatím hackerskou kauzu nijak nekomentovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám