Hlavní obsah

Napster opět ožije!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Každý milovník mp3, který surfuje po netu, se nemohl nesetkat s legendárním pojmem Napster. Jde o program, který umožňoval uživateli stahovat hudební soubory mp3 z celého světa. Po prohraných soudních sporech se Napster opět vynořuje na scénu.

Foto: Lenka Pokorná

Účastníci Letní univerzity Temelín 2012 byli jasně rozpoznatelní podle originálních triček.

Článek

Americká společnost Napster, která začala na konci devadesátých let umožňovat výměnu hudebních souborů po internetu, se možná brzy objeví znovu na scéně. Hovoří se dokonce o tom, že by to mohlo být už na podzim, nejpozději ale před Vánocemi.

Společnost Roxio

Autorská práva k názvu Napster vlastní softwarová společnost Roxio, která chce zastavit současnou službu pressplay, přestože ji za zhruba pět miliónů dolarů koupila teprve letos v květnu. Do Vánoc by se tak měla objevit zcela nová verze služby, která bude mít označení Napster 2.0. Roxio se netají tím, že chce využít právě názvu Napster, který se mezi uživateli těchto služeb stal pojmem.

:.internetové stránky společnosti Roxio

Pokud se totiž hovoří o výměně hudebních souborů po internetu, naprostá většina lidí si vybaví název Napster, i když už není v provozu a navzdory tomu, že už existují jiné podobné služby. "Napster 2.0 byl skutečně navržen s hlubokým respektem k tomu, co učinilo původní Napster tak úspěšný.

Zákazníkova volba je opravdu největší hodnotou, kterou jsme schopni zachovat," řekl agentuře AP šéf společnosti Roxio Chris Gorog. Nová služba sice ponese název Napster, s původní službou však nebude mít společného nic. Původní Napster totiž lidem umožňoval stahovat si z internetu zdarma hudbu, než v roce 2001 byla firma nucena službu zavřít. Prohrála totiž nákladné soudní spory, které vedla s nahrávacími společnostmi kvůli autorským právům.

Na rozdíl od svého předchůdce bude mít Napster 2.0 souhlas k činnosti od všech pěti největších nahrávacích firem světa a také od některých nezávislých vydavatelů hudebních nosičů. Uživatelé však za stažení souborů z internetu budou muset platit a některé soubory bude majitel autorských práv různě omezovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám