Hlavní obsah

Na záchod s mobilem v ruce. Kolín má chytré toalety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

V Kolíně začaly fungovat první dvě takzvané chytré toalety, které si lze otevřít SMS zprávou a hlásí, když dochází mýdlo či toaletní papír. Toalety jsou v Komenského parku a v Brankovické ulici u konce lávky přes Labe, řekl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín). Podobné moderní „kadibudky“ začaly již v loňském roce fungovat také v Praze.

Solární toalety v Praze 6, které vás pustí dovnitř až po odeslání SMS Video: Novinky

 
Článek

Pořizovací cena jedné chytré toalety se pohybuje kolem 200 000 korun, 85 procent pořizovacích nákladů uhradilo díky dotaci v Kolíně ministerstvo pro místní rozvoj.

Toaletu si uživatel otevře zasláním SMS zprávy, v Komenského parku i platební kartou, cena činí deset korun za použití. Toalety mají WiFi a možnost nabíjení, samy hlásí, když dochází toaletní papír nebo mýdlo. Osvětlují je LED světla uvnitř i venku, jsou energeticky soběstačné, nahoře mají umístěný solární panel.

Na záchod jen s mobilem. V Praze 6 začaly fungovat moderní kadibudky

Domácí

„Dílenské zpracování, co jsem měl možnost vidět, je pěkné, kvalitativně i materiálově,“ řekl Kašpar. V Komenského parku je toaleta uzpůsobena pro handicapované uživatele.

Podle Kašpara fungují stejné toalety například ve Zruči nad Sázavou. Platba pomocí mobilu odradí podle vedení města narkomany, kteří si na veřejných záchodech aplikují drogy.

Reklama

Výběr článků

Načítám