Hlavní obsah

Na vybudování druhé generace digitálního vysílání bude potřeba 800 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Radiokomunikace chtějí po ČTÚ vyčlenit až 800 miliónů Kč z aukce kmitočtů pro mobilní sítě na zavádění digitální televize druhé generace DVB-T2. Serveru DigiZone to řekl vedoucí útvaru strategických projektů Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

ČTÚ považuje úvahy o budoucích technických potížích a způsobu financování přechodu na DVB-T2 podle svého mluvčího Františka Maliny za předčasné. "Jsou spíše přáním zástupce provozovatele těchto sítí, než odrazem reálné společenské poptávky," dodal.

Podle Vykydala by vyčleněná částka tvořila zhruba deset až 15 procent z očekávaného zisku státu z prodeje kmitočtů v pásmu 800 MHz. Nové mobilní sítě na těchto frekvencích mohou způsobit rozsáhlé rušení nynějšího televizního vysílání. České Radiokomunikace proto navrhují postupný přechod na novější vysílací systém DVB-T2. Právě tuto změnu by měl zaplatit stát.

Přechod na DVB-T2 by měl být podle regulátora ve znamení respektování diváků a měl by zahrnovat souběžné vysílání s DVB-T. Navrhované řešení způsobu financování je podle Maliny zcela nad rámec kompetencí ČTÚ. "To bude spíše předmětem přípravy strategie správy spektra v České republice," dodal.

Možné vzájemné rušení pozemního digitálního televizního vysílání a mobilních sítí LTE je jednou z častých připomínek odborníků i operátorů k návrhu podmínek aukce. Souhrnná vyvolávací cena kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz má být přes devět miliard korun. ČTÚ chce výběrové řízení zahájit do konce června. Do 11. června by měl vypořádat připomínky k zadávacím podmínkám. Průběhem přípravy aukce se má ve středu zabývat vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám