Hlavní obsah

Na internetové seznamce lze najít životního partnera, myslí si každý druhý Čech

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skončilo jaro a začala doba dovolených tedy příjemný čas trávený s blízkými a přáteli, období letních lásek a flirtování. To inspirovalo odborníky k vytvoření průzkumu na trošku lehčí letní téma, a to hledání přátelských partnerských i nezávazných vztahů přes internetové seznamky. 64 % dotázaných si myslí, že pomocí internetu je možné nalézt životního partnera.

Článek

Prostřednictvím on-line dotazníku bylo osloveno společností Mediaresearch 504 respondentů ve věku 15 let a výše. Na přímou otázku, zda je možné najít na internetové seznamce životního partnera, odpovědělo 64 % dotázaných, že ano (28 % určitě ano a 36 % spíše ano).

Více negativní jsou v odpovědích na tuto otázku mladí (15-24 let), kde se jich 45 % se přiklonilo k dopovědím ne. To ale lze například vysvětlit nejspíše i tím, že otázky vážného seznamování vzhledem ke svému věku nejspíše tolik neřeší.

Internetové seznamky hodnotí jako užitečné 88 % populace využívající internet a pouze 3 % si myslí, že jsou zcela neužitečné. V názorech na tuto otázku se muži a ženy z hlediska názorového rozložení vzácně shodují.

Vysokoškoláci hodnotí seznamky pozitivněji

Určitě je ale zajímavé zjištění, že vysokoškoláci se k seznamování přes internet staví mnohem pozitivněji než lidé s jiným vzděláním. 94 % z vysokoškolsky vzdělaných respondentů hodnotilo seznamky jako užitečné a dokonce žádný se k nim nepostavil zcela negativně.

Nejvíce se respondentů se přiklonilo k názoru, že internetové seznamky jsou vhodné pro vyhledávání spíše přátelských vztahů, a to zejména pro dopisování (70 %) a dále pro sport, koníčky zábavu apod. (68 %).

Pro společné cestování se vyjádřilo respondentů méně (38 %). Co se týká partnerství, lásek, flirtování či sexu, nejvíce (59 %) respondentů uvedlo, že jsou internetové seznamky vhodné pro navázání nezávazného vztahu a pro flirtování, i když rovněž více jak třetina respondentů (38 %) uvedla, že jsou vhodné pro vyhledání vážného vztahu.

Ženy se více než muži kloní k názoru, že je internetová seznamka vhodná pro vyhledávání právě přátelských vztahů naopak muži se více než ženy kloní k názoru, že je vhodná pro nalezení partnerského vztahu, a to jak nezávazného tak vážného. Největší názorový rozdíl ve prospěch silnějšího pohlaví (+21 %) je ohledně vhodnosti internetové seznamky pro navazování vztahů založených na sexu a erotice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám