Hlavní obsah

Televize Amazonu nestačí, chce ovládnout i mobilní trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Amazon uvedla na trh zařízení Fire TV, které dokáže proměnit obyčejnou TV na chytrou. Letos však tento výrobce chystá minimálně ještě jednu zajímavou novinku – vlastní chytrý telefon. Sdělily to zdroje listu Wall Street Journal obeznámené s plány společnosti. Amazon by tak vstoupil na vysoce konkurenční trh, který ovládají přední světoví výrobci smartphonů Apple a Samsung.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Verze vlastního telefonu americká firma v minulých týdnech představila vývojářům v San Francisku a v domovském Seattlu, tvrdí zdroje. Zařízení prý chce představit na konci června a dodávky zahájit do konce září, tedy před obdobím nákupů na čas svátků.

Amazon doufá, že jeho přístroj se bude od ostatních telefonů na stále plnějším trhu s chytrými mobily odlišovat pomocí obrazovky, která dokáže zobrazovat trojrozměrné obrázky, aniž by byly potřeba speciální brýle, tvrdí zdroje.

O vlastním telefonu Amazonu se spekuluje už několik let, upozornila agentura Reuters. Na trhu s mobily mají nyní obří podíl Apple a Samsung, které se ale s příchodem nových rivalů jako Huawei a Lenovo potýkají s problémy ohledně toho, jak udržet marže.

Chytrá krabička Fire TV

Zkraje dubna Amazon uvedl zařízení Fire TV. To funguje v první řadě u televize jako streamovací set top box. To znamená, že nabídne přístup k internetovým video archívům. Díky službám Hulu, Netflix, Vimeo nebo například YouTube tak lidé s touto nenápadnou krabičkou získají přístup k více než dvěma stovkám tisíc filmů a seriálů na internetu. Další pořady a uživatelská videa nepočítaje.

Foto: archív výrobce

Amazon Fire TV

Novinka navíc díky upravenému operačnímu systému Android dokáže fungovat také jako televizní konzole. Vybírat je přitom možné z desítek tisíc nejrůznějších titulů, přičemž většina her je k dispozici zcela zdarma.

I přes nízkou cenu (2000 Kč) má zařízení výkonu na rozdávání. Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 s taktem 1,7 GHz doplňují 2 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Pro úplnost dodejme, že samozřejmostí jsou standardy WiFi, Bluetooth i HDMI. Nechybí ani USB port pro připojení externích disků s vlastním video obsahem.

Amazon zatím potvrdil dostupnost Fire TV pro americký trh. Kdy se ukáže v Česku, zatím není jasné. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám