Hlavní obsah

Telefonní budky ještě nekončí. Počítá se s nimi minimálně do roku 2020

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefonní budky v minulých letech pomalu mizely z ulic, stále se jich však v různých koutech republiky ukrývají tisíce. A nic nenasvědčuje tomu, že by měly skončit. Právě naopak. Český telekomunikační úřad vypíše výběrové řízení na provozování veřejných telefonních automatů až do roku 2020.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přihlášky do tendru bude možné podávat až do konce května letošního roku. Vítěz výběrového řízení přitom získá povinnost provozovat telefonní budky od roku 2018 do 2020.

V současnosti je v tuzemsku v provozu bezmála 4700 telefonních automatů, což je meziroční pokles zhruba o 500. Aktuálně má jejich správu na starosti společnost O2. Tento operátor mimochodem provozuje v Česku dalších 6000 automatů na komerčním základě. Využívá je totiž nejen pro uskutečňování hovorů, ale také jako nosiče reklamy.

Budky, kterých se výběrové řízení týká, jsou umístěny zpravidla v malých obcích a v místech, kde není dostatečné pokrytí mobilním signálem alespoň dvou mobilních operátorů. Provoz telefonních automatů v takovýchto lokalitách je dotován zhruba 9000 Kč ročně.

Největšímu rozmachu se telefonní budky těšily na přelomu století. Někdejší Český telecom tehdy provozoval více než 30 000 automatů. S nástupem mobilních technologií však začal jejich počet dramaticky klesat.

Anketa

Ja často využíváte telefonní budky?
Více než jednou týdně
8,2 %
Tak jednou do měsíce
4,9 %
Párkrát do roka
4,1 %
Skoro vůbec
4,1 %
Vůbec
78,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám