Hlavní obsah

Svět zaplavují mobilní telefony, je jich už přes čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet uživatelů mobilních telefonů stoupne do konce letošního roku ve světě na 4,6 miliardy. Na tři obyvatele naší planety tak v průměru připadají dva mobily. Vyplývá to ze studie, kterou v úterý zveřejnila Mezinárodní telekomunikační unie (ITU).

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

V České republice je v současné době zhruba 14 miliónů aktivních SIM karet do mobilních telefonů.

Článek

Počet uživatelů pevných telefonních linek naopak v celém světě klesá. Pevnou linku má nyní 1,1 miliardy lidí, tedy méně než jeden z pěti pozemšťanů. Lidé také stále více využívají mobilní telefon a další přenosné přístroje pro vysokorychlostní připojení k internetu.

Do konce letošního roku dosáhne počet jeho uživatelů 600 miliónů a překoná tak počet těch, kteří využívají širokopásmový internet přes pevnou linku. „Zatímco v Africe připadá jeden uživatel širokopásmového pevného internetového spojení na tisíc obyvatel, v Evropě tento poměr činí 200 uživatelů na 1000 obyvatel,“ informovala agentura Reuters.

V České republice je v současné době zhruba 14 miliónů aktivních SIM karet do mobilních telefonů. Převažují přitom předplacené karty, kterých je o 800 tisíc více než karet v rámci tarifních služeb. Množství mobilních čísel na sto obyvatel se za poslední tři roky v České republice zvýšilo ze 112,6 na 132.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám