Hlavní obsah

Nové iPhony 13 zamířily na pulty obchodů. Nastavují novou výkonnostní laťku

V pátek se začaly oficiálně prodávat čtyři nové iPhony s číslovkou 13 v názvu. I když vypadají prakticky úplně stejně jako loňské dvanáctky, přináší celou řadu vylepšení. Především výkonem unikají konkurenci.

Představení nových iPhonů 13 Pro a 13 Pro MaxVideo: archív výrobce

 
Článek

Apple se chlubí, že jsou novinky výrazně výkonnější než top modely konkurence. To má být zásluha především nového čipu Apple A15 Bionic. Jde o šestijádrový čip, který má dvě výkonná jádra a čtyři energeticky úsporná.

Americký počítačový gigant tvrdí, že výkon u nových telefonů je o rekordních 50 % vyšší než v případě té nejrychlejší konkurence. O 50 % měl vzrůst také grafický výkon v porovnání s předchozími dvanáctkami, které přitom po výkonnostní stránce představovaly vrchol nabídky.

Představení nových iPhonů 13 a 13 miniVideo: archív výrobce

Výkonnější jsou tedy i základní iPhony 13 a 13 mini, které mají 6,1palcový a 5,4palcový displej. Opět jde o OLED panel, který je vsazen do hliníkového rámečku. Zadní strana je také skleněná. Právě u displeje si můžeme všimnout drobné designové změny proti loňským dvanáctkám – výřez v displeji pro čelní fotoaparát a další senzory je výrazně menší. Kvůli velkému ostrůvku byl Apple v minulosti často terčem posměchu.

Na zadní straně obou telefonů nalezneme opět dvojitou optiku s rozlišením 12 MPx. Apple se ale chlubí tím, že jde o „nejpokročilejší dvojitý fotoaparát“, je totiž schopen zachytit více světla než předchůdce. Vylepšení se nedočkal pouze hlavní fotoaparát, ale také širokoúhlý. Má zcela nový senzor, který by měl být o poznání rychlejší.

Předobjednávky iPhonů 13 odstartovaly. Ceny jsou nižší než loni

Mobil

Modely pro náročné

Pro náročné uživatele jsou nicméně určeny iPhony se slůvkem Pro v názvu. Oba pokročilejší modely staví stejně jako levnější bratříčci na čipu Apple A15 Bionic, v tomto případě by ale měla být grafika ještě výkonnější.

I když je vzhled obou novinek prakticky totožný jako u předchůdců s číslovkou 12 v názvu, třináctky mají mít zcela přepracované fotoaparáty na zadní straně. Všechny tři objektivy nyní nabízejí noční režim a zvládnou pojmout více světla. V praxi byste údajně tak již neměli poznat rozdíl v kvalitě, i když se rozhodnete ve špatných světelných podmínkách fotit teleobjektivem či širokoúhlým fotoaparátem.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13

Novinkou je podpora makrofotografie, Apple to však nevyřešil samostatným objektivem jako konkurence, fotit snímky z extrémní blízkosti je možné hlavní kamerou.

Oba nové iPhony z řady Pro využívají OLED panel, který se chlubí jasem 1000 nitů a obnovovací frekvenci až 120 Hz. Obnovovací frekvence se nicméně mění dynamicky, v reálném čase klesá klidně až na 10 Hz.

Výdrž se prodloužila

I když výkon nových iPhonů 13 Pro výrazně narostl, prodloužila se celková výdrž na jedno nabití. Verze 13 Pro Max tak vydrží na jedno nabití o 2,5 hodiny více než 12 Pro Max.

Vůbec nejlevnějším v nabídce Applu bude z nově odhalených přístrojů iPhone 13 mini – právě ten bude stát se 128GB pamětí 19 990 Kč. Nejvybavenější 512GB varianta však už vyjde na 29 190 Kč. Klasický iPhone 13 pak vyjde vždy o tři tisíce dráž, tedy na 22 990 Kč (128 GB) a na 32 190 Kč (512 GB).

V prodeji bude nicméně také prostřední 256GB verze za 22 990 Kč v případě iPhonu 13 mini a za 25 990 Kč u iPhonu 13.

Foto: archív výrobce

Porovnání iPhonu 13 a iPhonu 13 mini

Foto: archív výrobce

Porovnání iPhonů 13 Pro Max a 13 Pro

Ceny jsou nižší

To nejlepší v nabídce amerického počítačového gigantu však budou představovat novinky se slůvkem Pro v názvu. Ty se budou nabízet s kapacitami 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB. Právě u největší kapacity úložiště se vyšplhala cena až na závratných 44 390 Kč u iPhonu 13 Pro, v případě většího iPhonu 13 Pro dokonce až na 47 390 Kč.

Samozřejmě ceny základního 128GB provedení jsou daleko příznivější, iPhone 13 Pro začíná na částce 28 990 Kč a iPhone 13 Pro Max na 31 990 Kč. Pokud tedy pomineme 1TB variantu, jsou ceny nižší než u loňských dvanáctek.

Případní zájemci mohou předobjednávat všechny nové iPhony už od konce minulého týdne, oficiálně ale prodej začne v pátek 24. září od 14:00.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13 Pro

Foto: archív výrobce

Nový iPhone 13 Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám