Hlavní obsah

Nokia propustí až 10 000 zaměstnanců, nejvíc v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia hodlá do konce roku 2013 v celém světě propustit dalších 10 000 zaměstnanců. To je zatím největší reorganizace pracovních míst v historii firmy.

Foto: mif, Novinky

Článek

Od podzimu 2010, kdy přišel do Nokie nový ředitel Stephen Elop, už firma naplánovala odchod více než 40 000 zaměstnanců. To je asi čtvrtina výchozího stavu. Firma uvedla, že další snížení počtu pracovních míst jí má pomoci snížit náklady a vrátit hospodaření do zisku.

Management proto upraví strategii a chce pozměnit i provozní model. Přes výrazné snižování provozních nákladů se chce Nokia dál zaměřovat na smartphony a má i v úmyslu rozšířit nabídku lokalizovaných služeb.

Elop: Stojíme na hořící plošině

O tom, že aktuální pozice Nokie na trhu není zcela ideální, informoval již dříve Elop v otevřeném dopise. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl šéf Nokie.

I kvůli tomu se svého času největší výrobce mobilních telefonů na světě začátkem loňského roku spojil se společností Microsoft a ve svých smartphonech začal používat operační systém Windows. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám