Hlavní obsah

Nejnovější chytré telefony nadchnou extrémním výkonem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední výrobci mobilů z celého světa se minulý týden sjeli do Barcelony na největší evropský veletrh s mobilními novinkami Mobile World Congress (MWC). Akci ovládly chytré telefony, které jsou vybaveny extrémně rychlými komponenty.

Foto: Asus

Asus PadFone

Článek

Především díky rychlým procesům a dostatku operační paměti se novinky mohou směle měřit s netbooky i tablety. Proti předchozím generacím jsou nejvýkonnější chytré telefony vybaveny dvoujádrovými nebo dokonce čtyřjádrovými procesory a dvojnásobně velkou operační pamětí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravdou. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Prakticky všechny novinky jsou vybaveny barevným dotykovým displejem. Některé novinky navíc disponují 3D technologií. Pro její sledování nejsou potřeba speciální brýle, jako je tomu u většiny televizorů. Technologie funguje poměrně jednoduše. Pro každé oko zobrazuje displej jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem.

Nový operační systém

Popularity internetového prohlížeče Firefox se snažila na MWC využít také společnost Mozilla. Ve spolupráci s firmami Telefónica a Qualcomm ukázala první funkční prototyp s novým operačním systémem nazývaným Boot to Gecko (B2G).

„Celá idea za projektem je vlastně hrozně jednoduchá. Existující operační systémy si hrají každý „na vlastním písečku“. Pokud vytváříte mobilní aplikace, jste často nuceni vytvořit speciální verze aplikace pro iPhone, Android, Windows Phone, případně další systémy. Co kdyby to ale šlo jednodušeji a bylo by možné vytvářet webové aplikace, které by běžely všude?“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

S novým systémem, který je postaven na technologii HTML5, by Mozilla mohla konkurovat zavedeným platformám. Především tedy Apple iOS, Androidu od Googlu a Microsoft Windows Phone. I když je novinka zatím ve vývojovém stádiu, bez problému zvládá telefonování, hraní her, surfování po internetu ale také instalaci aplikací.

Delší výdrž baterie

Většina chytrých telefonů má kvůli vysokému výkonu problém s výdrží baterie, zpravidla se nové přístroje bez elektrické zásuvky neobejdou více než den. Vyzrát se na tento problém pokusila společnost Varta, která na veletrhu prezentovala zařízení V-Man Power Pack.

Foto: Varta

Varta V-Man Power Pack

V podstatě se jedná o záložní nabíječku, která je vybavena vlastním Li-Ion akumulátorem. Plně nabitý V-Man zvládne na cestách bez problémů nabít díky různým konektorům libovolný mobilní telefon, MP3 přehrávač nebo satelitní navigaci. Přístroj je navíc vybaven informačními diodami, takže lze snadno zjistit, kolik energie mu zbývá.

HTC One X: nová vlajková loď

Společnost HTC v Barceloně představila novou vlajkovou loď svých chytrých telefonů – model One X. Novinka cílí především na nejnáročnější uživatele, protože aktuálně patří díky platformě nVidia Tegra 3 k těm nejvýkonnějším smartphonům na světě. Základem výkonné čipové sady je čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,5 GHz a dvanáctijádrová grafická jednotka nVidia.

Foto: HTC

HTC One X

Navíc HTC One X obsahuje také speciální jádro pro maximální efektivitu správy energie. Novinka ale není rozhodně pro každého. Některé uživatele nejspíše odradí větší rozměry telefonu, které jsou dány dotykovým panelem s úhlopříčkou 4,7 palce. Na druhou stranu díky této velikosti má novinka jemné rozlišení displeje 1280 x 720 obrazových bodů. Vyšší rozlišení v současnosti nenabízí žádný jiný výrobce. Proti poškození je displej chráněn speciální vrstvou Corning Gorilla Glass.

  • Kdy bude: Nová vlajková loď společnosti HTC se v Česku začne prodávat v dubnu. Cena modelu One X zatím nebyla stanovena, podle cenové politiky firmy lze ale předpokládat, že se bude pohybovat okolo 16 000 Kč.

Asus PadFone: revoluce mezi počítačovými tablety

Na první pohled se PadFone od společnosti Asus nijak výrazně neliší od konkurenčních chytrých telefonů. Přesto je novinka zcela výjimečná, protože ji můžete díky speciální dokovací stanici proměnit v počítačový tablet nebo dokonce i notebook. Dokovací stanice je v podstatě jednoduchý monitor, který vypadá jako počítačový tablet. Bez telefonu fungovat nedokáže.

Foto: Asus

Asus PadFone

Jako klasický notebook můžete novinku využívat ve chvíli, kdy k displeji připojíte prostřednictvím kovového nástavce odnímatelnou klávesnici. V základu má telefon 4,3palcový displej s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225.

  • Kdy bude: Dostupnost ani cena nebyly zatím oficiálně oznámeny. Podle informací Práva by se ale Asus PadFone měl na trhu objevit ve druhém čtvrtletí za cenu okolo 20 000 Kč.

Nokia 808 PureView: fotoaparát a mobil v jednom

Největší rozruch na MWC byl kolem telefonu Nokia 808 PureView, který je jako první telefon na světě vybaven fotoaparátem s rozlišením 41 megapixelů. Jak už je u finského výrobce zvykem, optiku dodala společnosti Carl Zeiss. Zda bude tak vysoké rozlišení pro přístroj opravdu přínosem, se ukáže, až se telefon začne prodávat.

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

Někteří odborníci se totiž obávají, že vysoké množství pixelů je jen marketingovým tahem a snímky nebudou příliš kvalitní. Nokia však tvrdí, že technologii vyladila tak, že nabídne nebývale čistý detail a ostrost. Vestavěný fotoaparát dovede natáčet i Full HD video (1920 x 1080 obrazových bodů).

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko, nabídne 1,3GHz ARM procesor a 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 16GB vestavěnou pamětí, kterou je možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 32 GB. Nechybí ani podpora WiFi, Bluetooth či HDMI výstup pro připojení telefonu k televizoru nebo projektoru.

  • Kdy bude: Fotomobil Nokii 808 PureView by se měl začít prodávat v průběhu následujících dvou měsíců za cenu okolo 13 tisíc korun.

LG Optimus 3D Max: trojrozměrná evoluce

LG Optimus 3D byl prvním 3D telefonem na světě. Novinka s přídomkem Max posouvá jeho hranice ještě o kousek dál. Je vybavena 4,3palcovým displejem s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů, který dokáže trojrozměrný obraz zobrazit i bez speciálních brýlí – na rozdíl od většiny dnes prodávaných televizorů.

Foto: LG

LG Optimus 3D Max

Kromě zobrazení dokáže novinka 3D obraz také pořizovat. Je totiž vybavena dvěma pětimegapixelovými fotoaparáty a přisvětlovací LED diodou. Snímky je možné pořizovat jak ve 3D tak i 2D režimu. To samé platí o natáčení videa, které přístroj v trojrozměrném režimu zvládne natáčet v rozlišení až 720p, respektive v rozlišení 1080p v případě 2D režimu.

Proti svému předchůdci je Optimus 3D Max o něco výkonnější. Disponuje dvoujádrovým procesorem TI OMAP 4430 (frekvence 1,2 GHz), grafickým čipem PowerVR SGX540 a operační pamětí s kapacitou 1 GB. Vestavěná uživatelská paměť má kapacitu 8 GB, podporovány jsou i microSD karty. Novinka pracuje s operačním systémem Android.

  • Kdy bude: LG Optimus 3D Max se začne prodávat v průběhu března v Jižní Koreji, v následujících měsících pak bude postupně dostupný na dalších trzích. Cena by se měla pohybovat pod pomyslnou hranicí 15 tisíc korun.

Sony Xperia: elegance hraje prim

Společnost Sony vsadila u chytrých telefonů především na elegantní vzhled. Novinky s označením Xperia U a Xperia P se od sebe liší jen v drobnostech – některých technických parametrech a funkcích. Oba přístroje pohání dvoujádrový procesor ST-Ericsson U8500, který pracuje na frekvenci 1 GHz. Model U má pak menší kapacitu operační paměti (512 MB vs. 1024 MB).

Foto: Sony

Sony Xperia P a U

Přestože mají oba přístroje velice podobný vzhled, odlišit je dokáže i méně zkušený uživatel díky jejich rozměrům. Xperia P má čtyřpalcovou dotykovou obrazovku s rozlišením 540 x 960 pixelů, zatímco verze U má 3,5palcový displej, který nabídne rozlišení 480 x 854 obrazových bodů.

Xperia U je menší nejen v rozměrech, ale také co se kapacity vestavěné paměti týče. Nabídne 8GB úložný prostor, zatímco model P má kapacitu 16 GB. Oba přístroje jsou vybaveny bezdrátovými adaptéry wi-fia Bluetooth, vestavěným GPS čipem, microUSB konektorem a pracují s operačním systémem Android.

  • Kdy bude: Dostupnost ani cena přístrojů zatím není známa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám