Hlavní obsah

Na vysouvací fotoaparáty lákají už i levné smartphony

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci prémiových smartphonů se v poslední době předhánějí, kdo se dokáže lépe vypořádat s předním fotoaparátem, aby nekazil design čelní strany. Ve hře jsou vysouvací, vyklápěcí i otočné objektivy. Ze segmentu špičkových telefonů se tento trend pomalu přesouvá i mezi levnější přístroje.

Asus ZenFone 6Video: archív výrobce

 
Článek

V uplynulých měsících pulty obchodů doslova zaplavily telefony, které mají protáhlý displej přes celou čelní stranu. Dotykovou plochu zpravidla narušuje pouze vykrojení nebo průstřel pro čelní fotoaparát.

Někteří výrobci jdou ale ve svých návrzích ještě dál, vymýšlí všelijaké konstrukce, aby čelní fotoaparát displej nenarušoval vůbec a ideálně se zjevil pouze ve chvíli, kdy jej lidé skutečně potřebují. Například Xiaomi Mi 9T tak láká na motorizovaný výsuvný fotoaparát, ZenFone 6 od Asusu na výklopnou duální optiku a Samsung A80 na otočný zadní fotoaparát.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 9T

Galaxy A80Video: Archiv výrobce

Všechny zmiňované přístroje však mají cenovku vyšší než 10 000 korun. V případě modelu od Asusu je cena 13 000 Kč, Samsung si cení výrobce cení dokonce na 17 000 Kč. Označit tedy tyto telefony s futuristickou konstrukcí za levné rozhodně nejde.

Společnost Huawei je však prvním výrobcem, který se pokusil o podobný kousek i v nižší cenové třídě. Model P smart Z totiž případné zájemce vyjde na necelých sedm tisíc a chlubí se podobně jako Xiaomi Mi 9T motorizovanou výsuvnou čelní kamerou.

Foto: archív výrobce

Huawei P smart Z

Testováno pro 100 000 opakovaných vysunutí

Konkrétně jde o 16megapixelový senzor, který se automaticky vysune vy chvíli, kdy chcete fotit. A po pořízení momentky se opět sám zasune. Celý mechanizmus byl podle výrobce testován na 100 000 opakovaných vysunutí a zasunutí.

Pro úplnost dodejme, že vzadu je pak duální objektiv s rozlišením 16 a 2 megapixely, druhý snímač přitom slouží pro práci s hloubkou ostrosti.

Foto: archív výrobce

Huawei P smart Z

Huawei P smart Z staví na osmijádrovém procesoru Kirin 710F, u kterého jsou jádra rozdělena na dvě poloviny. Čtyři nabízí frekvenci 2,2 GHz a další čtyři pak 1,7 GHz. Stroj má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložiště.

Dotykový displej se chlubí úhlopříčkou 6,59" a rozlišením Full HD+, tedy 2340 x 1080 obrazových bodů. Akumulátor nabízí kapacitu 4000 mAh, vše pracuje pod operačním systémem Android s grafickou nadstavbou EMUI.

Foto: archív výrobce

Huawei P smart Z

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám