Hlavní obsah

Prodalo se 1,35 miliardy smartphonů. Nebýt čipové krize, byl by odbyt ještě větší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Needham

Celosvětový odbyt chytrých telefonů se v loňském roce zvýšil o 5,7 procenta na 1,35 miliardy přístrojů, zejména díky silnému růstu v prvním pololetí. Vyplývá to z předběžných údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí se však odbyt meziročně o 3,2 procenta snížil a dosáhl 362,4 milionu přístrojů. Navázal tak na pokles ve třetím kvartálu. Podle IDC za tím stojí výpadky v dodávkách součástek.

„Není pochyb o tom, že druhá polovina roku 2021 zaostala za očekáváním,” uvedl Ryan Reith z IDC. „Se vstupem do druhého pololetí začaly mít výpadky v dodávkách součástek významný vliv na trh se smartphony, což pokračuje i po vstupu do roku 2022. Předpokládáme, že dodavatelské a logistické problémy budou pokračovat i v první polovině tohoto roku, ale věříme, že se ve druhém čtvrtletí a ve druhém pololetí vrátíme k růstu,” dodal.

Jedničkou na globálním trhu s chytrými telefony byla v loňském roce jihokorejská společnost Samsung s podílem 20,1 procenta, za kterou následoval americký konkurent Apple a čínský rival Xiaomi. Ve čtvrtém čtvrtletí se však do čela trhu dostal Apple s podílem 23,4 procenta. „Navzdory mírnému meziročnímu poklesu odbytu měl Apple působivé vánoční čtvrtletí a opět odsunul firmu Samsung z prvního místa,” uvedla IDC.

Zpráva IDC rovněž upozorňuje, že nebýt výpadků v dodávkách součástek mohl být loňský růst trhu s chytrými telefony mnohem výraznější. „Podle mého názoru to ukazuje, že téměř ve všech regionech existuje velká zadržovaná poptávka,” uvedla Nabila Popalová z IDC. „IDC předpokládá, že tato zadržovaná poptávka zajistí trhu v letošním roce silný růst,” dodala.

Elektronika letos citelně podraží, obávají se prodejci

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám