Hlavní obsah

Mobilní apokalypsa nenastala. Na smartphonech BlackBerry fungují SMS zprávy i volání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost BlackBerry v úterý vypnula servery, ke kterým se připojovaly její telefony. Výrobce varoval, že po tomto kroku „nebudou spolehlivě fungovat“ ani základní funkce telefonů, jako je odesílání SMS zpráv či volání. Tuzemští uživatelé ale den po vypnutí serverů hovoří o zcela jiné zkušenosti – mobilní apokalypsa nenastala.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O tom, že ze starších mobilních telefonů BlackBerry nepůjde telefonovat ani posílat SMS zprávy, informovala přední světová média, včetně agentury DPA a serveru Novinky.cz. Paniku vyvolalo i prohlášení na webových stránkách výrobce, které informovalo o tom, že lidem nemusí fungovat ani volání na tísňovou linku 911.

Podle všeho se ale americký podnik snažil svým prohlášením pouze zbavit právní odpovědnosti před tím, pokud by lidem skutečně něco nefungovalo. Vzhledem k celé řadě absurdních žalob v USA se vlastně není čemu divit.

Připomeňme alespoň případ Američanky, která uškvařila svou vlastní kočku v mikrovlnce. Následně vysoudila po výrobci několik milionů korun za to, že v návodu nebylo napsáno, že trouba může být pro kočky nebezpečná.

Strastiplná cesta BlackBerry je u konce. Z mobilů nepůjde volat ani posílat SMS

Mobil

Je pravdou, že některých původních služeb telefonů BlackBerry se vypnutí serverů skutečně dotklo – například BlackBerry Link, BlackBerry Blend či BlackBerry World. Základní funkce telefonů, jako je volání či posílání SMS zpráv, však zůstaly zachovány, jak potvrzují zkušenosti tuzemských uživatelů.

„Vlastním BlackBerry Classic a bez problémů funguje,“ prohlásil Robert P. „Moje BlackBerry Bold je už dávno překonané a leží mi v šuplíku jako milá vzpomínka, ale nedalo mi to a dneska jsem ho provětral. Hlásím, že volání funguje,“ uvedl Karel D. „Můj BlackBerry Passport je naprosto funkční. Jde z něj volat, jdou psát SMS,“ konstatovala Veronika P.

Nicméně nelze vyloučit, že situace v zahraničí může být odlišná. Někteří operátoři mohli vyžadovat ověření přímo na serverech BlackBerry při přihlášení telefonů do sítě. Na problémy tedy teoreticky mohou tuzemští uživatelé narazit při cestách do jiných zemí.

Modelů s operačním systémem Android, které vyrábělo BlackBerry ve spolupráci s dalšími společnostmi, se vypnutí serverů nijak nedotklo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám