Hlavní obsah

Lidé si budou muset zaplatit, pošta ukončí bezplatné infolinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít jedinci, kteří často vyřizují záležitosti na České poště prostřednictvím telefonu. S koncem tohoto roku totiž dojde k ukončení provozu takzvaných zelených telefonních linek, které jsou pro volající zdarma, neboť náklady hradí příjemce hovoru. Nově tedy budou muset platit lidé, kteří budou na poštu volat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká pošta

Článek

Zástupci České pošty chystaný krok zdůvodnili tím, že povede k úspoře milionů korun. V rámci plánované restrukturalizace budou tyto bezplatné linky nahrazeny novými, zpoplatněnými telefonními čísly.

„Ačkoli Česká pošta umožňovala klientům volání na tzv. linky bezplatné, na jejich provoz musela vynakládat nemalé finanční prostředky. Jejich zrušením dojde k výrazné úspoře na jejich provoz, který je v řádu milionů korun ročně,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pošta zvedla poplatek, stále víc důchodců dostává penzi na účet

Ekonomika

Placené linky jsou už funkční

Již v současné době jsou nové linky zprovozněny a plně funkční. To znamená, že až do konce roku bude možné využívat obě varianty – jak stávající zelené linky, tak nově zavedená čísla. Při volání na zelené linky s předčíslím 800 jsou přitom již nyní volající informováni o plánovaném zrušení těchto linek.

Konkrétní změny se dotknou hned několika telefonních linek. Například infolinka pro základní služby s číslem 800 104 410 bude nahrazena novým číslem 210 123 456. Technická a uživatelská podpora pro smluvní zákazníky, která byla dosud dostupná na lince 800 118 849, bude převedena na nové číslo 954 292 104.

ICT podpora zaměstnanců se přesune z čísla 800 260 026 na číslo 954 292 101. Náborová linka s číslem 800 223 000 se změní na 210 123 123, přičemž obě čísla zůstanou aktivní až do poloviny příštího roku. Linka pro předplatné tisku 800 300 302 bude zrušena bez náhrady.

Jak poznat bezplatná čísla

Sluší se připomenout, že zelené linky poznáte snadno podle předčíslí 800. Umožňují bezplatné volání, kde jsou náklady hrazeny příjemcem hovoru. Tyto linky jsou často využívány jako zákaznické linky firem.

Geografická telefonní čísla, na poště označená předčíslím 210, jsou spojena s adresou sídla provozovatele a jsou zpoplatněna dle tarifu operátora. Negeografická čísla, u pošty začínající trojčíslím 954, nejsou vázána na adresu sídla a jsou pro firmu zdarma, avšak volání zvenčí jsou zpoplatněna podle tarifu operátora.

Česká pošta prodala tři nemovitosti v Praze za téměř 400 milionů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám