Hlavní obsah

Lenovo chce sesadit HP z trůnu a stát se jedničkou v prodejích počítačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínskému výrobci počítačů Lenovo Group vzrostl v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 30 procent na 141,4 miliónu USD (2,9 miliardy Kč). Hospodaření podle čtvrtečního prohlášení firmy podpořil vysoký prodej v rozvojových zemích, tempo růstu však kvůli globálnímu ekonomickému zpomalení oslabilo. Lenovo se tak pomalu ale jistě dotahuje na světovou jedničku Hewlett-Packard (HP).

Článek

Lenovo je druhým největším výrobcem osobních počítačů na světě. Dodávky počítačů na trh v oblasti Asie a Tichomoří a v Latinské Americe stouply o 59,2 procenta. V Evropě, na Blízkém východě a v Africe vzrostly o 62,3 procenta.

Lenovo loni sesadilo americkou firmu Dell z pozice druhého největšího prodejce osobních počítačů na světě. Podle čtvrtečního prohlášení se firmě daří snižovat i náskok světové jedničky, kterou je další americká společnost Hewlett-Packard.

Foto: Lenovo

Lenovo se zabývá také výrobou chytrých telefonů. Na snímku je vidět aktuálně nabízený model LePhone, který se těší popularitě na čínském trhu.

Podle výzkumné společnosti IDC mělo Lenovo v období duben až červen podíl na trhu 14,9 procenta a HP 15,5 procenta. Podle údajů konkurenční firmy Gartner je náskok HP dokonce ještě nižší, činí 0,2 procentního bodu.

Firma rovněž prodala ve čtvrtletí v Číně pět miliónů chytrých telefonů LePhone. Poprvé se jí tak podařilo prodat více telefonů než počítačů. Výroba chytrých telefonů je však stále ztrátová, zisk očekává firma v příštích čtvrtletích, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám