Hlavní obsah

Je mobilní tarif opravdu neomezený? ČTÚ si došlápne na operátory

Fenoménem posledních pár let jsou neomezené tarify. Problémem podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) je ale to, že řada takto označovaných nabídek má často háčky. To by se ale mělo do budoucna změnit.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak ČTÚ informoval ve své monitorovací zprávě, právě na marketingové praktiky operátorů se pracovníci řadu v poslední době zaměřili. Nyní chtějí nabídkám s háčky učinit přítrž.

„Pokud jde o hlasové a SMS služby, ČTÚ nebude napříště akceptovat marketingové označení ‚neomezené‘ v případě tarifů, které jsou jakýmkoliv způsobem objemově limitovány, a to ani navzdory skutečnosti, že operátoři toto omezení avizují ve svých smluvních podmínkách,“ prohlásila Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ.

Je internet pomalejší, než by měl být? ČTÚ má nový certifikovaný měřák

Internet a PC

V praxi by to mělo znamenat, že u nelimitovaných služeb bude skryta nějaká omezená nabídka. Typicky jde o tarify s neomezeným voláním a SMS zprávami, které jsou spojovány s internetovým připojením, které je omezeno nějakým limitem.

„Pokud jde o nabídku neomezených datových služeb, zde se ČTÚ při posuzování nabídek jednotlivých operátorů zaměřuje mimo jiné i na odhalení další praktiky, která ve svém důsledku může znemožnit uživatelům využívat těchto služeb skutečně neomezeně, kdy operátoři sice opravdu nabízí na první pohled nijak nelimitovaný objem dat, nicméně při využití této služby je rychlost připojení tak nízká, že znemožňuje uživatelům plnohodnotné využití služeb internetu,“ podotkla Meravá.

Minimálně rychlost 2 Mb/s

Běžně totiž operátoři nabízejí neomezený internet, který se po vyčerpání určitého datového limitu výrazně zpomalí. Uživatelé tedy mají stále přístup k celosvětové počítačové síti, nicméně například jen rychlostí 256 kb/s, což není pro řadu on-line činností komfortní.

ČTÚ proto bude požadovat, aby nabídky označené jako „neomezené datování“ nabízely vždy rychlost alespoň 2 Mb/s nebo vyšší.

Úřad nicméně zdůraznil, že okolnosti konkrétních neomezených služeb bude posuzovat individuálně s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám