Hlavní obsah

IPhony se budou do USA dovážet dál, rozhodl soudce v patentovém sporu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Společnosti Qualcomm nevyšel plán na zákaz dovozů chytrých telefonů iPhone do Spojených států. O průběhu nového patentového sporu informovala agentura Reuters s tím, že Apple ale nemá rozhodně ještě v celém sporu vyhráno.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Qualcomm se pomocí žaloby snažil dosáhnout zablokování dovozu chytrých telefonů iPhone do USA, a to kvůli údajnému porušení jeho patentových práv. Tomu ale odmítl soudce americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC) Thomas Pender vyhovět.

„Dospěl jsem k závěru, že takové opatření není na místě a je v přímém rozporu s faktory veřejného zájmu,“ prohlásil Pender. Narážel přitom na to, že zákazem by nebyla poškozena pouze společnost Apple, ale také samotní spotřebitelé.

Čipy od společnosti Intel

Qualcomm odstartoval patentový spor kvůli čipům od společnosti Intel, které používají všechny nové jablečné smartphony. Ty mají porušovat patentové nároky Qualcommu. Netýká se to přitom samotných čipů od Intelu, ale způsobu, jakým je Apple v telefonech používá.

Právě proto žaloba nemíří na Intel, ale na společnost Apple.

Sluší se nicméně podotknout, že Apple už začátkem loňského roku obvinil Qualcomm z příliš vysokých licenčních poplatků, které se negativně promítají do koncové ceny elektroniky. Právě na tuto kritiku reagoval Qualcomm obviněním Applu z porušování patentů u mobilních čipů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám