Hlavní obsah

Internetový prohlížeč Firefox bude i ve verzi pro mobilní telefony

Novinky, Miloslav Fišer

Fenomén iPhonu sebou přinesl nebývalý zájem o mobilní internet. Velký a prostorný displej, který se jednoduše ovládá dotykem prstu, přímo vybízí k surfování po oblíbených odkazech i na cestách. V chytrých telefonech je možné nalézt především internetové prohlížeče Internet Explorer a Opera. Do tohoto souboje se však hodlá vložit také Firefox.

Článek

Mozilla Fennec je název nového internetového prohlížeče pro mobilní telefony, který má vycházet z populárního Firefoxu.

:. První oficiální ukázky nového mobilního internetového prohlížeče Mozilla Fennec. Zdroj: Mozilla

Podle prvotních vyjádření společnosti Mozilla by měla být první verze tohoto prohlížeče představena do konce roku.

Tristan Nitot ze společnosti Mozilla však tvrdí, že se finální verze prohlížeče v nejlepším případě bude až v roce 2010.

:. Nad konkurencí by měla novinka vynikat především jednoduchým a intuitivním ovládáním. Nechybí ani možnost snadno přepínat mezi několika webovými stránkami. Zdroj: Mozilla

Na zahraničních serverech se už nyní objevily první screenshoty nového prohlížeče, které odhalují grafické prostředí programu v testovací verzi Alfa 1.

Jak ukázkové screeny naznačují, prozatím prohlížeč funguje v prostředí Windows Mobile. Do budoucna však můžeme očekávat také podporu jiných systémů.

:. Alfa verze má prozatím problémy se zobrazováním některých znaků. Zdroj: Mozilla

Aby výrobce nalákal uživatele na nové grafické prostředí, které bude hlavním konkurentem pro mobilní Operu a Internet Explorer, připravil již nyní speciální verzi pro stolní počítače.

Ta věrně kopíruje displej mobilního telefonu. Vyzkoušet můžete verze pro Windows, Linux i Mac OS X.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám