Hlavní obsah

Horší výbava, atraktivnější cena. Huawei osekal svůj špičkový mobil

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční tiskovka společnosti Huawei se prakticky celá točila okolo nové vlajkové lodi P9. Jde o špičkově vybavený přístroj, který kromě vysokého výkonu láká také na duální fotoaparát od společnosti Leica. Zájem o novinku byl na akci v Londýně tak obrovský, že zapadla jedna důležitá informace – nová vlajková loď se bude nabízet i v odlehčené verzi.

Foto: archív výrobce

Huawei P9 Lite

Článek

Pokud tedy v tuzemských nebo zahraničních obchodech narazíte u novinky na až podezřele nízkou cenu, nemusí jít o podvod. Může se jednat právě o odlehčenou verzi Huawei P9 Lite. Ta by se měla prodávat zhruba za polovinu toho, co plnohodnotná vlajková loď.

Připomeňme, že u vrcholného modelu bude cena začínat těsně pod hranicí 15 000 korun. Verze Lite by se tak logicky měla nabízet v cenovém rozpětí mezi 7000 a 7500 Kč.

Šetřilo se na výbavě i výkonu

Výrazně nižší cena se logicky promítla do výbavy samotného smartphonu. Ten má sice velmi podobný vzhled, ale citelně nižší výkon. Místo špičkového čipsetu Kirin 955 je zde pomalejší osmijádrový procesor Kirin 650.

U chytrého telefonu P9 Lite se také šetřilo na kapacitě operační paměti. Místo 3 GB nebo 4 GB tak v odlehčené verzi nalezneme pouze 2 GB. Úložný prostor má kapacitu 16 GB a je možné jej dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Displej zůstal stejný jako u vlajkové lodi. Jde o 5,2palcový dotykový panel, který nabízí rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Mezi špičkovými smartphony nepůsobí Full HD standard kdovíjak velkolepě, ale u levné verze Lite jde o nadstandardní parametr.

Zklamáním je však absence duálního fotoaparátu, který má být právě jedním z největších lákadel vrcholného provedení P9. Místo něj odlehčená devítka nabízí obyčejný 13megapixelový snímač na zadní straně a osmimegapixelový na přední.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Připomeňme, že na zadní straně nové vlajkové lodi čínské společnosti Huawei, která byla odhalena ve středu, se pyšní dva fotoaparáty. Jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou prý zachytit více světla i detailů a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek. Na vývoji tohoto systému se podílel slavný podnik Leica, který je uznávaným výrobcem fotoaparátů za několik posledních desetiletí.

Prémiovou konstrukci nahradil plast

Kromě nižšího výkonu a horšího fotoaparátu se případní zájemci musí smířit také s menší baterií. Ta bude mít místo 3000 mAh kapacitu jen 2800 mAh. Případní zájemci musí oželet i prémiové zpracování, jež je založeno na konstrukci z leteckého hliníku. Kov byl u odlehčené verze nahrazen plastem.

Huawei P9 Lite by se měl na pultech tuzemských obchodů objevit podobně jako nová vlajková loď zkraje května. Předobjednávky nicméně odstartují už v tomto týdnu.

Co všechno umí vrcholná verze nového čínského smartphonu, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Chytrý telefon Huawei P9Video: Huawei

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám