Hlavní obsah

Extrémně výkonné smartphony se budou chladit vodou

Novinky, mif

Stačí chvilka hraní nebo brouzdání na internetu a ty nejlepší chytré telefony se dokážou rozpálit tak, že je nepříjemné je držet v ruce. Právě otázka účinnosti chlazení je s ohledem na stále vzrůstající výkon mobilních společníků stále aktuálnější. Vyzrát na problémy s přehříváním se snaží společnost NEC, která vyrobila první smartphone chlazený vodou.

BEZ KOMENTÁŘE: První telefon s vodním chlazením na světě NEC Medias X 06E

 
Článek

Chlazení u modelu NEC Medias X 06E funguje na podobném principu jako u extrémně výkonných počítačových sestav. Uvnitř telefonu je umístěn uzavřený chladicí systém, který pomocí vody odvádí teplo od procesoru rovnoměrně do grafitového chladiče a následně ven skrze hliníkovou konstrukci.

Podle tvůrců je celá soustava využívající jako médium vodu tak účinná, že telefon se i při maximálním zatížení zahřeje jen nepatrně. Pod kapotou přitom nalezneme ty nejvýkonnější komponenty, konkrétně čtyřjádrový procesor Qualcomm S4 Pro s taktem 1,7 GHz, 2 GB operační paměti a 32 GB úložného prostoru.

Foto: NEC

NEC Medias X 06E

I přes použití vodního chlazení a integraci výkonných komponent je novinka poměrně tenká (8,5 mm) a příjemná je i hmotnost (136 g). Pro úplnost dodejme, že přístroj pracující pod operačním systémem Android má dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 palce a rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. V jeho výbavě nechybí ani vestavěný fotoaparát s rozlišením 13,1 MPx.

Podle serveru Mashable by se měl NEC Medias X 06E objevit na pultech obchodů už v průběhu června. Zakoupit si jej budou moci nejprve zákazníci v Japonsku, dostupnost na dalších trzích je plánována v dohledné době. Otazník zatím visí nad pořizovací cenou.

Zajímavé bude sledovat, jak na novinku zareaguje konkurence. Problémy s chlazením chytrých telefonů totiž řeší prakticky všichni přední výrobci.

Foto: NEC

NEC Medias X 06E

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám