Hlavní obsah

Extrémně výkonné mobily konkurují počítačům a notebookům

Na tuzemském trhu se na konci května objevily první chytré telefony, které jsou vybaveny extrémně rychlými komponenty. Díky tomu se svým výkonem mohou směle měřit s netbooky, počítačovými tablety, ale i s levnějšími notebooky a stolními PC sestavami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Proti předchozím generacím jsou novinky zpravidla vybaveny dvoujádrovými procesory a operační pamětí s až dvojnásobnou kapacitou. Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije.

Opak je ale pravdou. Rychlejší procesory jsou například využity při sledování videa – přehrávání je díky nim plynulejší. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Prakticky žádný chytrý telefon se v dnešní době neobejde bez dotykového displeje, pomocí kterého se celé zařízení ovládá. Některé modely jsou navíc ještě vybaveny praktickou klávesnicí s takzvaným QWERTY rozložením. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty na ní kvůli drobným rozměrům ale nejde.

Kromě vyššího rozlišení začali výrobci displeje chytrých telefonů vybavovat trojrozměrnou technologií. Pro její sledování přitom nejsou potřeba žádné speciální brýle, jako je tomu u většiny televizorů. Technologie funguje poměrně jednoduše. Pro každé oko zobrazuje displej jiný obraz, díky tomu vzniká trojrozměrný vjem.

Neodmyslitelnou součástí chytrých telefonů je vestavěný GPS čip. Díky němu dokáže telefon zastat funkce klasické satelitní navigace.

Výrobci se snaží využít možnosti určování polohy i pro další funkce. Mobily dnes například dokážou automaticky rozpoznat naši polohu a podle ní zobrazí předpověď počasí pro místo, kde se právě nacházíme.

Boj o nejlepší platformu

Chytrým mobilům kralují platformy Android a iOS od Applu. Přístroje s Windows Phone 7 (WP7) se zatím neprodávají nijak valně.

To by ale Microsoft chtěl změnit ještě v letošním roce díky jejich systému na chytré telefony Nokie a nové verzi operačního systému, který přinese letos na podzim stovky nových vylepšení.

Nová aktualizace nazvaná Mango přinese rychlejší a snadnější komunikaci. Například konverzace prostřednictvím SMS, MMS a e-mailů probíhá v přehledných vláknech. Ke kontaktům se automaticky stahují informace ze sociálních sítí a chatovat je možné i bez použití rukou díky vestavěnému převodníku řeči na text a obráceně.

„Díky potřebě být v neustálém kontaktu se svým okolím a mít zajištěný přístup k aktuálním informacím uživatelé smartphonů používají různé nástroje komunikace. Jde o běžné hovory, textové a e-mailové zprávy, rychlé zprávy, updaty stavu, tweety, check-iny, sdílení fotografií. Novinkou, kterou Mango přináší, je schopnost všechny tyto informace spojit s osobou či skupinou osob, a nikoli s aplikací, kterou musí používat,“ uvedl René Keyzlar, manažer mobilních řešení Microsoftu.

Součástí aktualizace jsou i vylepšené aplikace. „Nástroj App Connect ve verzi Mango umožňuje pokročilé vyhledávání a stahování aplikací. Vylepšené Live Tiles pak o aplikacích poskytnou aktuální informace, a to bez nutnosti je otevírat, protože okénka mohou být větší a obsahovat více informací. Nová funkce multitaskingu pak uživatelům umožňuje rychle přepínat mezi aplikacemi jednoduchým podržením tlačítka Zpět,“ vyzdvihl přednosti novinky Keyzlar.

Mango bude obsahovat také plnohodnotný webový prohlížeč Internet Explorer 9, který podporuje HTML5 a u výkonných telefonů dokonce i hardwarovou akceleraci grafiky pro výkonnější prohlížení stránek ve vysokém rozlišení.

HTC Sensation: pan Dokonalý

Žhavá mobilní novinka s názvem HTC Sensation je vybavena 4,3palcovým širokoúhlým displejem s rozlišením qHD, tedy 540x960 obrazových bodů. Ten navíc patří k nejodolnějším na trhu, protože bude pokryt speciální vrstvou Gorilla glass. Bez poškození by díky tomu měl vydržet například i pády na zem.

Foto: Novinky

HTC Sensation

Srdcem Sensationu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz. K dispozici má 768 MB operační paměti. Pro uložení dat je pak vybaven 1GB flash pamětí, kterou je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet microSD o dalších 32 GB.

HTC Sensation disponuje 8Mpix fotoaparátem s dvojicí LED diod. Na čelní straně je umístěna druhá 1,2Mpix kamera, která slouží pro videohovory. Novinka umožňuje natáčet videa ve Full HD 1080p, rozlišení rychlostí 30 snímků za sekundu a se stereofonním zvukem.

  • Klady: jemné rozlišení displeje, odolná vrstva displeje
  • Zápory: HTC Sensation se začne prodávat až v červenci
  • Cena: 15 000 Kč

Sony Ericsson Xperia Play: zaměřeno na hráče

Telefon Xperia Play od společnosti Sony Ericsson je vybaven procesorem ARM7 Scorpion, který je taktován na 1 GHz. Pro ukládání dat je k dispozici 400MB vestavěná paměť. Nechybí ani slot na paměťové karty.

Dotykový čtyřpalcový displej s rozlišením 480x854 pixelů doplňuje výsuvná klávesnice. Místo QWERTY kláves pro pohodlnější psaní se zde ukrývá herní ovladač, který je podobný joysticku od playstationu.

Foto: Novinky

Sony Ericsson Xperia Play

O hry pro Xperii Play rozhodně nouze nebude. Již nyní totiž pro novinku vyvíjejí herní tituly společnosti Sony Computer Entertainment, Digital Legends, Electronic Arts, Gamehouse, Gameloft, Handy Games či například Trendy Entertainment.

  • Klady: lepší herní mobil v současnosti neexistuje
  • Zápory: kvůli výsuvnému hernímu ovládání je telefon baculatější
  • Cena: 11 000 Kč

Samsung Galaxy S II: nejtenčí smartphone na planetě

Samsung Galaxy S II patří k těm nejtenčím a zároveň nejvýkonnějším smartphonům na světě. Telefon má rozměry 125x66x8,5 mm – tenčí smartphone byste na trhu hledali jen velice těžko. Velmi příjemná je také hmotnost zařízení, která činí 116 g.

Novinka je vybavena dotykovým 4,27palcovým kapacitním displejem S-AMOLED, který nabízí rozlišení 800x480 obrazových bodů. Jeho hlavní předností by měla být dobrá čitelnost i za ostrého slunečního svitu, tedy v situacích, které činí problém většině konkurenčních modelů.

Foto: Novinky

Samsung Galaxy S II

K dispozici je i procesor Samsung Exynos taktovaný na 1,2 GHz, 1024 MB operační paměti a 32GB prostor pro uložení dat, který je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet typu microSDHC. Telefon pohání mobilní operační systém Android 2.3.

  • Klady: atraktivní vzhled
  • Zápory: kvůli tenkému profilu nemusí telefon každému dobře držet v ruce
  • Cena: 13 500 Kč

LG Optimus 7: mobilní Windows v akci

Mobil Optimus 7 od společnosti LG je určen především pro začátečníky. Nabízí velice intuitivní a jednoduché ovládání. Vybaven je operačním systémem Windows Phone 7.

LG Optimus 7 má 3,8palcový dotykový displej s rozlišením 800x480 obrazových bodů, který dokáže zobrazit 16 miliónů barev. V jeho výbavě nechybí ani 5MPix fotoaparát, 16GB vestavěná paměť, wi-fi, či Bluetooth.

Foto: Novinky

LG Optimus 7

Za zmínku stojí také šikovné doplňkové programy, které výrobce k telefonu dodává zdarma. Ty umožňují například snadnou tvorbu panoramatických fotek, a to dokonce v úhlu až 360°. Samozřejmostí je pak podpora práce s kancelářskou sadou Office i snadná synchronizace s PC.

  • Klady: nízká pořizovací cena
  • Zápory: průměrný fotoaparát
  • Cena: 7500 Kč

Nokia E7: klávesnice pro pohodlné psaní

Nokia E7 nabídne čtyřpalcový displej s rozlišením 360x640 pixelů a s výsuvnou QWERTY klávesnicí. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty na ní kvůli drobným rozměrům ale není možné.

Srdcem telefonu je procesor ARM1176 s frekvencí 680 MHz, který má k dispozici 256 MB operační paměti. Pro uložení dat je k dispozici vestavěnou 16GB pamětí.

Foto: Novinky

Nokia E7

Ve výbavě Nokie E7 nechybí Bluetooth, wi-fi nebo GPS s doživotní aktualizací map zdarma. Samozřejmostí je vestavěný fotoaparát s rozlišením osm megapixelů, který je vybaven dvoubodovým bleskem a dokáže natáčet videa ve vysokém rozlišení.

  • Klady: klávesnice zaručuje pohodlné psaní
  • Zápory: vestavěná klávesnice zvyšuje rozměry i hmotnost telefonu
  • Cena: 13 500 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám