Hlavní obsah

Letem světem internetem (36. díl) - Skládání papíru jako terapie

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web věnovaný českému designu, návody na skládání origami a stránky s ukázkami krasopisného psaní.

Foto: Josef Zajíc

Knihcentrum Ostrava 26.1.2015: Bára Nesvadbová prezentovala svoji knihu fejetonů Pralinky.

Článek

Český design

V současné době prakticky jediný český portál zaměřený na design vznikal postupně od března 2003 jako nápad studentů, kterým takovýto web chyběl. "Po internetu jsme hledali další studenty designu, z jiných škol, kteří by rádi přispěli. Bez finančního přispění jsme byli na začátku a jsme doteď. Fungujeme jako občanské sdruženi a portál děláme ve svém volném čase," říká o webu Český design jeho manažerka Veronika Loušová.

Najdete zde nejčerstvější novinky z designu, a to zatím především z českého. Za pozornost stojí také Adresář designerů, který je určen zejména pro designéry průmyslové a interiérové, ale zahrnuje také další disciplíny designu, tedy i módu, doplňky a grafiku. Designér si v adresáři může zdarma zadat vlastní portfolio.

Své si na webu Český design najde každý - designér si přečte o autorském právu a nových technologiích, manažer najde inovátora pro svůj podnik a zjistí, kde se konají veletrhy designu. Laik se podívá do historie designu a přečte si například článek z výstavy studentských klauzur (výtvarná nebo technická práce vytvářená pod dozorem pedagogů).

Příští týden budou redaktoři webu přinášet každý den reportáže z Milána, kde se od 14. 4. do 19. 4. koná Salone Internazionale del mobile, což je jeden z nejvýznamnějších designerských veletrhů.

 .: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (7/10

Origami

Japonci poznali tajemství výroby papíru asi o tisíc let dříve než první Evropané, a tak není divu, že i v tomto oboru mají náskok. Důkazem je origami, nebo-li umění skládání papíru. V dřívějších dobách byly papírové skládanky v Japonsku užívány při náboženských obřadech. Jako zábava se začaly skládanky v Japonsku šířit až někdy v 17. století. Dodnes nejoblíbenější je papírový jeřáb, který patří mezi tradiční japonské symboly dlouhého života a rozšířil se do mnoha zemí.

Našinec má možnost od roku 1998 navštěvovat první tuzemský web věnovaný origami, jehož úkolem je šířit informace o tomto druhu umění v českém jazyce, sdružovat zájemce a pomáhat začátečníkům. Nyní web obsahuje i oficiální stránky nedávno založené České origami společnosti. 

Kromě toho zde najdete řadu podrobností z historie origami, malou školu origami, sbírku diagramů (návodů na skládáni), galerii fotografií, tipy na papírnictví, seznam literatury a odkazy do světa.

"Origami je tu pro všechny. Může být zábavou na deset minut nebo koníčkem na celý život. Může být považováno za hru, umění nebo vědu (geometrie). Lze jej využít v terapii, zlepšuje jemnou motoriku, koncentraci apod.," slibuje František Grebeníček z webu Origami.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (8/10

Krasopis

Většina z nás pro psaní e-mailů zapomněla na to, jaké potěšení může přinést klasický papírový dopis. Dobře to ví autor webu Krasopis Ladislav Kratochvíl, který o svém dítku říká: "Web jsem v podstatě udělal proto, že málo lidí má možnost o psaní vůbec něco zjistit. A když se mi dostalo těch darů, že jsem se mohl učit krasopsát a potom dělat webové stránky, tak jsem později vlastně ty dvě věci jen spojil, aby to nepřišlo vniveč".

Budete-li tedy někdy psát dopis, blahopřání, plakáty, novoročenky nebo jiné písemnosti, zavítejte pro inspiraci na web Krasopsaní. Najdete zde ukázky krasopisně napsaných textů a ozdobných písem.

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (3/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám