Hlavní obsah

LCD televize převezmou pozici klasických CRT TV v roce 2009

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až v roce 2009 se stanou LCD televizory populárnější než klasické katodové TV. Podle agentury iSuppli se však jedná o úspěch LCD technologie. Nikdo z analytiků totiž ještě před pár lety nepředpokládal, že bude o LCD takový zájem.

Článek

Analytická společnost iSuppli předpokládá, že letos vzrostou dodávky LCD televizů o 74 procent na celkových 46,7 miliónů kusů. Ještě před několika měsíci byla iSuppli v odhadech pro rok 2006 střízlivější, protože odhadovala odbyt 41,9 miliónů kusů.

V rostoucím trendu bude prodej LCD TV pokračovat i v následujích letech. V roce 2009 tak analytici odhadují, že se prodá 48 % LCD TV oproti 42 % CRT televizorů. O zbytek trhu se pak podělí výrobci plasmových obrazovek (7%) a projekčních TV (3%). V roce 2010 bude LCD technologie dominovat s 52%.

Analytici však připomínají, že CRT televize stále nabízejí lepší kvalitu obrazu a jsou nepoměrně levnější než jejich LCD konkurenti. V blízké budoucnosti se ale parametry LCD diplejů markantně vylepší, současně tato technologie výrazně zlevní a stane se přístupnější pro širší vrstvy obyvatelstva, domnívá se iSuppli.

Společnosti Samsung, LG. Philips v současnosti investují miliardy dolarů do nových výrobních prostor pro LCD obrazovky. Slibují, že ploché displeje budou s rostoucí kvalitou produkce stále rozměrnější a levnější. Určité slevy můžeme zaznamenávat i dnes. Například v období od ledna do května se průměrná cena 32" a 40 - 42" LCD TV snížila o 14 %, napsala iSuppli s tím, že i se nadále bude snižovat.

Největším výrobcem LCD TV je společnost LG.Philips. Těsně ji následuje Samsung, třetí příčku obsadila čínská Chi Mei a čtvrtou AU Optoelectronics. Nejvíce LCD TV pochází z Jižní Koreje (44,8 %), Tchaj-wan vyrobil 40,1 % světové produkce LCD televizorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet prodaných LCD TV prudce roste

Lidé mají o televizní přístroje s plochými obrazovkami z tekutých krystalů stále větší zájem. Podle analytické společnosti DisplaySearch Inc. se dodávky...

Výběr článků

Načítám