Hlavní obsah

Každý pátý uživatel se na internetu přátelí s lidmi, které vůbec nezná

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba každý pátý uživatel přijme na sociálních sítích pozvání k přátelství od lidí, jež vůbec nezná. Tím přitom může odkrýt nějakému podvodníkovi citlivé údaje o své osobě. A ty se na černém trhu vyvažují zlatem. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti AVG.

Foto: Profimedia.cz

Na neopatrnost na internetu mohou doplatit především děti

Článek

Ze studie společnosti AVG dále vyplývá, že více než polovina uživatelů (52 %) nechá své přátele používat sociální sítě na svém počítači. Celkem 64 procent lidí klikne na odkazy sdílené ostatními. Ty přitom mohou směřovat na podvodné internetové stránky s viry a dalšími škodlivými kódy.

Prevenci podceňují často lidé i přesto, že pětina uživatelů (20 %) byla obětí krádeže či zneužití identity a téměř polovina (47 %) z nich měla problémy s infekcí ve svém počítači.

"Toto jsou opravdu alarmující čísla, proto bychom měli věnovat velkou pozornost i patřičnému zabezpečení počítačů,“ uvedl Karel Obluk, vědecký ředitel společnosti AVG Technologies.

Útoky budou intenzivnější

Útoky na sociálních sítích navíc budou podle expertů v letošním roce stále častější. „Útoky budou intenzivnější především tehdy, pokud budou lídři trhu i nadále přijímat jen nedostatečná opatření k ochraně svých uživatelů," uvedl David Harley ze společnosti Eset.

"Obzvláště Facebook představuje po této stránce mimořádné nebezpečí, poněvadž místo aby řešil příčinu, soustředí se na léčbu symptomů. Zásahy do soukromí v rámci sociálních médií totiž prezentuje jako něco, co jejich uživatelé ve skutečnosti chtějí. Uživatelé se tedy musí sami ujistit, zda jejich data nejsou sdílena způsobem, s nímž by nesouhlasili,“ dodal Harley.

Vedle Facebooku budou podle něj cílem počítačových pirátů také další sociální sítě, jako je Twitter, Orkut, LinkedIn. Ty útočníky lákají především kvůli tomu, že na nich mohou být příspěvky uživatele přístupné naprosto všem uživatelům, a to i prostřednictvím nejrůznějších fulltextových vyhledávačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám