Hlavní obsah

Kauza okolo Megauploadu stále nekončí. Ani po pěti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje roku 2012 nechala americká justice zavřít server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě. Hlavním důvodem bylo, že porušoval zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. Ani po pěti letech však spor nespěje k žádnému výsledku.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Článek

Novozélandská policie zadržela Němce Dotcoma, původním jménem Kim Schmitz, v lednu 2012 na žádost amerických úřadů. Dotcom strávil měsíc ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení.

Americká justice od té doby požaduje vydání zakladatele serveru Megaupload kvůli obviněním z porušování autorských práv a dalších trestných činů. Právníci si však celý případ přehazují jako horkou bramboru.

Foto: Mark Coote, Reuters

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom

Dotcom veškerá obvinění odmítá s tím, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stažení písniček nebo filmů. Američtí žalobci však viní německého rodáka Dotcoma, jenž na Novém Zélandu získal povolení k pobytu, nejen z porušování autorských práv, ale i z praní špinavých peněz a z vydírání.

Naposledy loni v prosinci novozélandský soud zamítl odvolání internetového magnáta proti jeho vydání do Spojených států. Advokát Dotcoma však podle agentury Reuters v pondělí uvedl, že podá odvolání k vyšší soudní instanci.

Zatím vydáni nebudou

Dotcom tak stále nebude vydán – alespoň zatím. Radovat se mohou také Mathias Ortmann, Bram van der Kolk a Finn Batato. Ani tito spoluzakladatelé zatím nebudou do USA vydáni.

Tato kauza je ve světě ostře sledovaná, neboť může podle expertů nastavit budoucí hranice toho, jaký obsah internetu mohou úřady kontrolovat v rámci ochrany duševního vlastnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám