Hlavní obsah

Kauza Megaupload ještě není u konce. Dotcom žaluje Nový Zéland o miliardy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom podal žalobu proti Novému Zélandu, prostřednictvím které se dožaduje odškodnění ve výši 6,8 miliardy dolarů (138 miliard korun). Tato částka podle něj představuje pouze část ušlého zisku, který by jeho uzavřený podnik v současnosti měl.

Foto: Mark Mitchell, ČTK/AP

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom

Článek

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na začátku roku 2012 zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů.

Samotný zátah se však uskutečnil na Novém Zélandu, kde mu dali zelenou tamní zákonodárci. Právě proto nyní Kim Dotcom požaduje odškodné právě po tamní vládě.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

„Nikdo po mě nemůže chtít, abych vzal veškerou ztrátu na sebe a svou rodinu. Obzvláště s ohledem na to, že celá tahle spoušť je důsledkem kroků novozélandské vlády,“ prohlásil Dotcom.

Své zájmy je přitom odhodlaný hájit prostřednictvím soudu. „K ničemu z toho nikdy nemělo dojít. A oni to vědí. Neboť se dopustili chyby, musí být za to nyní zodpovědní,“ konstatoval zakladatel serveru Megaupload.

Odsouzen nebyl

Dotcom veškerá obvinění odmítá s tím, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stažení písniček nebo filmů. Právě proto podle něj nebyl nikdy pravomocně odsouzen a je tedy vhodné, aby byl za zrušenou službu odškodněn.

Server Megaupload by měl podle něj v současnosti hodnotu zhruba 10 miliard dolarů, tedy v přepočtu 203 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že Dotcom vlastnil pouze 68% podíl, požaduje již zmiňovaných 6,8 miliardy USD (138 miliard korun).

Státní zástupci Nového Zélandu se zatím k žalobě nevyjádřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám