Hlavní obsah

Kamery jako prevence krádeží i nástroj pro záchranu života

Novinky, Kristýna Léblová, khl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kamerové systémy jsou budovány jako nástroj k monitorování veřejného prostranství s cílem zvýšit bezpečnost občanů. Značná část veřejnosti je bere jako nástroj pro „špehování“. V dnešní době ale umějí rozpoznat vše od dopravních přestupků, přes odložené zavazadlo nebo dítě až po kolaps člověka. Nejednou tak stále se vyvíjecí software zachránil lidský život nebo předešel krádeži. Podívejte se, jak to funguje.

Kamery jako prevence krádeží i nástroj pro záchranu životaVideo: Novinky

 
Článek

Kamerové systémy jsou často vnímány jako jakýsi orwellovský Velký bratr, který nás neustále sleduje. Takzvaný systém Smart City (Chytré město) však využívá kamery pro větší bezpečnost.

„Řešení slouží k bezpečnosti. K tomu, aby nekolabovali lidé na ulici a aby se například dodržovala bezpečnost práce,“ vysvětluje účel kamerového systému Vladimír Mařík ml., obchodní ředitel společnosti CertiCon, která systém institucím dodává.

Moskevské metro instaluje systém rozpoznávání obličejů

Evropa

Kamerový systém zachytí například kolabující osobu nebo chování sprejerů. „Dokáže detekovat odložené zavazadlo. Máme i nadefinovanou trajektorii chůze opilců. Z bezpečnostních důvodů můžeme také rozpoznat osoby, které mají nosit přilby, reflexní vesty a podobně,“ uvádí Mařík s tím, že by se lidé neměli obávat, že jim kamery naruší soukromí.

Kamery totiž detekují pouze podezřelé chování, jednotlivé osoby ale rozpoznat nemohou. „Podezřelé osoby neidentifikujeme, pošleme pouze upozornění, že na kameře 64 zkolabovala osoba, ale nevíme, jaká osoba to je,“ uklidňuje obchodní ředitel CertiCon. Přiznává však, že systémy na rozpoznávání obličejů existují. Ty ale podle něj nejsou rozšířeny a využívají se pouze na letištích nebo nádražích v zahraničí.

Foto: archiv CertiCon

Kamery dnes dokážou zachytit pád osoby nebo rvačku a přivolat pomoc.

„V běžném kamerovém systému se s nimi nesetkáte, protože se většinou jedná o přehledovou kameru na náměstí. Ta je nastavena, aby zasáhla co největší prostor, a takové rozlišení, aby vůbec byl vidět obličej, nemá,“ vysvětluje Mařík.

Systém hojně využívají například různá města, bezpečnostní agentury a městská policie. „Máme zpětnou vazbu od městských policistů a bezpečnostních agentur, že jim to hodně pomohlo právě při kolapsu osob, případně při prevenci krádeží,“ dodává.

Kamerový systém i pro jednotlivce

Kamery pokrývají i některá veřejná prostranství pečovatelských domů a zdravotnických zařízení. „U těchto institucí bývá většinou problém, že si vedení neumí zanalyzovat zákon o ochraně osobních údajů a mají z toho obavy,“ komentuje využití kamer Mařík s tím, že se ale společnost těmto zařízením snaží vysvětlit, že kamerový systém není Velký bratr, ale slouží k detekování nebezpečných situací.

Zájem o kamery a fotoaparáty vadne

Hardware

Systém si podle zástupce společnosti CertiCon může objednat i jednotlivec. „Tyto video-analytické nástroje potřebují poměrně výkonný server, takže to stojí nějaké prostředky. Nyní připravujeme verzi light, která má jen čtyři kamery a která bude určená i pro jednotlivé zájemce,“ sděluje.

Ve veřejném prostoru existují také jiné kamery, ty jsou ale podle Maříka jednoúčelové, dokážou například počítat osoby. „Dále jsou tady i zahraniční konkurenční řešení, která jsou stejně jako my založené na architektuře serveru, my se ale od nich odlišujeme některými funkcemi,“ doplňuje.

Na území České republiky je v současnosti rozmístěno zhruba deset tisíc veřejných kamer. „V Praze je podle městské policie a Technické správy komunikací asi čtyři nebo pět tisíc kamer, menší města se pohybují v desítkách kamer,“ říká Mařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám