Hlavní obsah

Kabelový a optický internet v lednu zrychlil, LTE zpomalilo

V lednu zrychlilo kabelové připojení k internetu a připojení přes optická vlákna. Rychlost naopak klesla na přípojkách xDSL a také v sítích LTE. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kabelový internet, reprezentovaný hlavně sítí UPC, v lednu zrychlil o jedno procento na průměrných 28,4 Mbit/s. Podobným tempem rostla i rychlost na optických přípojkách na 26,3 Mbit/s. Připojení přes pevné linky xDSL naopak proti prosinci o dvě procenta zpomalilo na 9,3 Mbit/s.

„V prvním měsíci roku 2016 se rychlostem mobilního internetu moc nedařilo. Celkově jsou průměrné rychlosti LTE i 3G sítí horší než v prosinci. Celkový propad zachraňoval operátor Vodafone," uvedl Jan Vokurka z DSL.cz.

Nejrychlejší připojení v mobilních sítích LTE měl v lednu Vodafone, který udržel prosincovou rychlost 27,7 Mbit/s. T-Mobilu rychlost klesla o osm procent na 25,5 Mbit/s a O2 o 12 procent na 23,3 Mbit/s.

Rychlost v bezdrátových sítích wi-fi se v lednu proti prosinci snížila o čtyři procenta na průměrných 10,5 Mbit/s. U jednotlivých poskytovatelů byla rychlost mezi 6 a 24,5 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám