Hlavní obsah

Jsou veškerá jádra Intel Pentium 4 "Prescott" 64-bitová?

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Update BIOSu základní desky vybavené 775 paticí umožňuje povolit 64-bitovou podporu u všech jader Prescott, zní prohlášení webové stránky OC WorkBench. Pokud se informace zakládá na pravdě, je nepochybné, že zájem uživatelů o tyto čipy rapidně vzroste...

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.11.2017 V Městské nemocnici otevřou Dětskou skupinu SRDÍČKO.

Článek

Počátkem minulého roku si byla velká většina uživatelů jista, že Intel použije 64-bitovou extenzi pro všechna jádra Intel Pentium 4 Prescottt vyrobená 90nm technologií a přijde s ní na trh co nejdříve, aby dokázal konkurovat velmi podobné novince s níž přišlo Advanced Micro Devices ve svých čipech AMD 64.

Intel však neměl a stále bohužel nemá kam spěchat, neboť ani dnes nemůžeme říci, že by krom betaverzí operačního systému Windows XP, který se doklopýtal ke své RC1 variantě či finálních variant 64-bitového Linuxu, existovaly také použitelné 64-bitové programy, na nichž by se dané procesory výkonově vyřádily.

Nejasnosti zůstávají

Navíc koncem března 2004 Intel popřel jakákoliv tvrzení o možných dodávkách retailových verzí 64-bit. procesorů Intel Pentium 4 s tím, že je dodá pouze system builderům (tj. jen společnostem, které vytvářejí PC sestavy). Přesto ale nejspíše platí, že všechna jádra postavená na Prescottu 64-bitová jsou, protože to vyplývá z jejich vnitřní mikro-architektury; je tedy zřejmé, že retailové čipy mají podporu 64bitové extenze deaktivovánu.

Zatím je nejasné, kterak Intel tuto 64-bit. featuru vypíná, ale je nanejvýše pravděpodobné, že jí je možno opětovně zapnout - nejschůdnější cestou se zdá býti update biosu základní desky na jeho speciální variantu, která by měla tuto funkci povolit - a to u jader Intel Pentium 4 Prescott a Intel Celeron D.

64-bitů v prodeji

Procesory série 600 již mají 64-bit. extenze povoleny, a přestože je Intel plánuje prodávat až koncem února 2005, objevily se již v nabídce asijské Akiby. Jmenovitě se jedná o 3,8GHz jádro Intel Pentium 4 Prescott s frekvencí sběrnice 800MHz a 1MB L2 cache.

Mezi společnosti, které plánují dodat speciální tweakovací biosy pro své základní desky vybavené LGA 775 paticí, se nesporně jako první zařadí i Asus, jenž je takovýmito počiny velmi dobře znám. Pokud však nechcete čekat na neoficiální revize biosu či jinak "nelegálně" zasahovat do hardwaru vašeho PC, existuje pro vás možnost jiná, kterou nabízí Hewlett Packard, kdy prodává sestavy s nainstalovaným Linuxem vybavenými čipy Intel Pentium 4 Prescott s 64-bitovými instrukcemi.

Reklama

Související články

64 bitů je blízko: Windows XP x64 Edition RC1

Čekání na uvedení operačního systému Longhorn je doslova nekonečné; neustále navíc vzrůstá počet uživatelů vyzbrojených X86-64 procesory, kteří však zatím...

Výběr článků

Načítám