Hlavní obsah

Izraelci vedou s Íránem tajnou kybernetickou válku

Právo, Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi Izraelem a Íránem se rozhořela tajná kybernetická válka. Jejím cílem je ukrást protivníkovi co nejvíce cenných informací nebo ochromit jeho elektronické systémy. „Íránci zaznamenali množství závad a nevysvětlených selhání,“ řekl pro server IsraelNN.com izraelský expert Alon Ben-David s tím, že kybernetická válka s Íránem probíhá doposud úspěšně.

Foto: Profimedia.cz

Izrael už podle Ben-Davida například úspěšně zaútočil na počítačové systémy v Sýrii.

Článek

Izraelským počítačovým expertům podle něj usnadňuje situaci skutečnost, že Teherán musí naprostou většinu počítačového vybavení a technologií dovážet ze zahraničí. To prý Izraeli umožňuje zaměřit se na íránské počítače ještě předtím, než se do země vůbec dostanou.

Írán ale podle serveru podniká protiútoky. Není vyloučeno, že stál za pirátským útokem na izraelské vládní sítě během izraelského tažení proti pásmu Gazy na přelomu roku. Úder spočíval v zaslání patnácti miliónů spamových mailů, což zahltilo servery.

Izrael už podle Ben-Davida například úspěšně zaútočil na počítačové systémy v Sýrii. Nasazení „kybernetické zbraně“ podle něj umožnilo Izraeli provést v roce 2007 nálet na údajné syrské jaderné zařízení, aniž syrská protivzdušná obrana útočící letouny zaznamenala. Kybernetické válčení se stalo „velmi významnou součástí izraelské strategie“, potvrdil izraelský expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám